April 2018: Nobel streven

van Frits van Oostrom. Het verhaal van ridder Jan van Brederode (rond het jaar 1400) heel kort samengevat: kinderloos stamhouder in familie van rijke adel / financieel afgeknepen door zijn schoonvader / kartuizer monnik om zijn schoonvader te ontlopen en om het familiebezit veilig te stellen / het klooster weer uit om, vergeefs, achter de erfenis van schoonpapa aan te gaan / als afvallige kartuizer geweigerd in Engelse dienst / als huurling in Franse dienst gedood in de slag bij Azincourt.
Dit verhaal is zo fantastisch, zo absurd, dat het in boekvorm alleen geloofwaardig is wanneer het echt gebeurd zou zijn. En het is echt gebeurd, zoals Van Oostrom aantoont met onder meer originele documenten; zelfs de kwitantie van onze Jan voor de huurlinggage staat in het boek afgebeeld. Op nobelstreven.nl staan verder aantekeningen met bewijsplaatsen van het verhaal.
Mijn enthousiasme voor dit boek komt door de inhoud én de verpakking. De inhoud is wetenschappelijk verantwoorde geschiedenis, en de verpakking is een bijzondere vorm van literaire non-fictie: Van Oostrom schrijft origineel en ritmisch - je leest als vanzelf door, met her en der een onverwacht hedendaags woord als crowdfunding, kwaliteitsimpuls, streetwise of geitenpaadje. Dergelijke woorden leggen een brug van 600 jaar, en Van Oostrom trekt je zo nog dieper het verhaal in, niet een verhaal over karikaturale middeleeuwers, maar over echte mensen. Lezen!

 

 

  

Foto © Moniek Polak

Februari 2018: Lange armen

Onze Dichter des vaderlands, Ester Naomi Perquin, dook in de politiewereld en schreef er een bundel van tien gedichten over: Lange armen. Wilt u iets weten van politiemensen, lees die bundel. Een paar regels uit twee gedichten:

Uit het openingsgedicht VOOR:

Hoe meet je de zwaarte van een klap die nooit kwam,
zoek je de fiets waar niets mee is, die er nog staat?
De brand in een leegstaand schoolgebouw,
nooit uitgebroken, laat geen sporen na.

Uit het gedicht HUISBEZOEK:

Hier zijn de huizen waar geen mens meer komt.
Het huilen van een zuigeling. De klap
waarmee de deur dichtslaat.

Wat een poëzie. Het ritme van de zinnen maakt dat je over de betekenis niet hoeft na te denken. Je drijft vanzelf mee met de dichter die een waarheid achter de politiefeiten heeft gezien: constant dreigende ongelukken die niet doorgaan, bewoonde huizen waar geen mens meer komt.

 

 

 

November 2017: Volledige Vergunning

Een najaarslied van weemoed en verlangen, een ode aan vroeger tijden, een toost op de stamtafel. Dat alles is Volledige Vergunning van Midas Dekkers, groot schrijver, innemende drinker.
Kijk naar de foto van Cafe Het Wapen van Heeckeren te Hummelo (p. 207), inmiddels gesloten; links achter de oude tapkast die avond en avond alleen nog gebruikt werd door de kastelein zelf die daar met z’n rug naar de klanten en dus onzichtbaar z’n bessenjenevertjes dronk. Kijk ook naar de opgezette fazant boven op de tapkast. Die fazant is 8 jaar geleden gepromoveerd tot wisseltrofee van ons illustere Zutphense voetbalgenootschap NOTT (Nooit Op Tijd Thuis).
Dat van die bessenjenever en de fazant wist de schrijver niet, maar verder kennen kroegen voor hem geen geheimen; zelfs de loterijclub van onze Zutphense Korenbeurs staat in zijn boek. Lees in deze donkere dagen Volledige Vergunning (vergeet dan even dat drinken het nieuwe roken is) en verwarm u aan de tijdvrije geborgenheid van het klassieke cafe.

 

  

Foto © Moniek Polak

Augustus 2017: Vroege werken

van Jan Postma. Essays wil je lezen omdat ze origineel zijn, of absurd, of verstopt ironisch, of mooi geschreven of vol van eerlijke zelfspot. De essays van Jan Postma zijn het allemaal. Of hij nu schrijft over de selfies van Heleen van Rooyen, over roodharigheid of over Brodsky, je leest met plezier en blijft nieuwsgierig naar de essay-blik van Postma. Hij ziet bijv. een man die smaakvol gekleed is, maar dan “smaakvol gekleed zoals mensen die graag smaakvol gekleed gaan gekleed gaan.”  Of hij constateert, bij collectieve verontwaardiging over een dorp en een vieze man hoe fijn het kijkt “door de lens van de schuld”.
Lezen!

 

 

 

 

Mei 2017: Historische atlas van Zutphen

Een klassieker uit 2011. Zutphenees zal ik niet worden, al woon ik hier al dertig jaar, maar als Zutphenaar sinds 1987 ben ik wel erg dol op de stad. In de Historische atlas lees ik hoe Zutphen in tweeduizend jaar geworden is wat het is. En daar horen prachtige illustraties bij, van een tekening van de tafelschikking bij de Hanzevergadering in Lübeck tot een foto van een armoe-slop achter de Laarstraat.
Hoewel de Historische atlas ook weemoedig maakt - waar is Zutphens garnizoen en wanneer komt er weer een dominee Martinet - maakt de atlas toch vooral de historie van Zutphen schitterend zichtbaar. De toekomst komt ook aan bod, onder het motto 'Beleef de historie. Proef de toekomst'. Op naar de volgende tweeduizend jaar!

 

 

Historische Atlas

Boekenweek 2017: Al Capone

Lees in deze verwarrende tijden: Al Capone van Deirdre Bair. Dan weet je weer het verschil tussen een knuffel- en een topcrimineel. Dan weet je weer waarom de overheid soms slappe knieën heeft en soms een rechte rug. Zelfs weet je dan weer hoe bijzonder de band is tussen macht, politiek en media. En dan is het ook nog eens een mooi verhaal over de apenrots en de man.

 

 

Alcapone

Maart 2017: De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2017

Deze bundel heeft mij op drie manieren blij gemaakt.

In de eerste plaats kon ik kennis nemen van de stand van de poëzie in 2016 zonder alle bundels te hoeven aanschaffen. En de jury van de VSB prijs heeft ook nog eens hele mooie keuzes gemaakt. Maar het belangrijkste was wel dat ik, dagelijks bestookt met valse leugens van politici, in de bundel meer dan eens verrast werd door de verbeelde waarheid van de dichter. Neem bijvoorbeeld deze strofe van Nachoem Wijnberg en denk aan Zutphen:

Je loopt door een kleine stad en denkt:
en waar moeten de goden landen
en waar is het theater
waar ze heen kunnen
om weer op te stijgen? 

Mooier hoeft het niet te worden.

 

 

 

 

 100Beste

November 2016: De klerk Bartleby

Was Herman Melville's Moby Dick een avonturenroman (met de bekende openingszin Call me Ishmael), in Bartleby gebeurt bijna niets en toch bleef ik lezen. Een advocaat (behoorlijk op leeftijd) beschrijft in tachtig bladzijden een nieuwe klerk die al snel ieder werk weigert met een vriendelijk liever niet. Verder zwijgt de man.
De toon is droog, absurdistisch soms en dat leest prettig weg, maar echt geraakt werd ik door het steeds herhaalde liever niet. Met zijn lege eenzaamheid stelt de klerk Bartleby op een beklemmende manier de oude vraag over ijdelheid en najagen van wind.

  

 Bartleby

September 2016: Nachtvogel

van Vernon Head. Hoe verzin je het: aan de hand van een in Ethiopië gevonden (dode) vogelvleugel wordt een nieuw soort nachtzwaluw gedefinieerd (Caprimulgus Solala) en jaren later gaan vier beroepsvogelaars op jacht om het hele beest te vinden. Een van de vier, Vernon Head, beschrijft in Nachtvogel die zoektocht. Of hij slaagde verklap ik niet, maar Nachtvogel was voor mij als leunstoelvogelaar een heerlijk boek; een combinatie van jongensavontuur, vogelinformatie en (!) een originele beschrijving van het oude liedje: wat is zoeken toch oneindig veel waardevoller dan vinden. Hier zochten vier vogelaars een zeldzame zwaluw, maar vooral zochten ze zichzelf en hun plekje in de wereld. Dat de schrijver daar af en toe wat zware woorden voor gebruikt, neem ik graag voor lief.

 

 Nachtvogel

Mei 2016: Spinoza; Vijf wegen naar de vrijheid

van Maarten van Buuren. In onze winkel staat bijna zijn gehele oeuvre en als parttime boekhandelaar wilde ik graag iets van hem lezen, maar zijn werk was me te ondoorgrondelijk. Ik benader hem dan ook het liefst met omtrekkende bewegingen. Nu dus via Maarten van Buuren. Hij zet de ethiek van Spinoza zowel tegen zijn tijdgenoten als tegen eerdere en latere denkers af, en schroomt daarbij niet om zijn ideeën te illustreren met actuele gebeurtenissen zoals een vliegtuigramp. Van Buuren heeft Spinoza voor mij zo dichtbij gebracht dat ik mij binnenkort misschien toch eens aan het originele werk durf te wagen.

Spinoza

Maart 2016: De koekoek

door Nick Davies, in de serie vogelmonografieën van uitgeverij Atlas Contact. Ik heb ervan gesmuld als van een spannend jongensboek. Via list en bedrog laat de koekoek zijn kroost door anderen uitbroeden en opvoeden, maar die anderen verzinnen daartegen dan weer hun eigen list en bedrog. Een fascinerende wedloop, de evolutie in actie en ook nog een spiegel van menselijk gedrag.

 Koekoek2

December 2015: De witte weg

van de Engelse auteur en keramist Edmund de Waal. Het boek gaat over porselein, maar het eigenlijke onderwerp is niet het materiaal zelf, maar het leven van de mensen die ermee verbonden zijn. Op zoek naar het materiaal is De Waal in dit rijke boek eigenlijk op zoek naar de wereld.

Witte Weg

Oktober 2015: Dood werk

van de jonge dichter Maarten van der Graaff. Dichters proberen, vergeefs maar manmoedig, de werkelijkheid op haar staart te trappen. De titel Dood werk stelt dat poëzie niet meer is dan inkt op papier. Ik was benieuwd hoe Van der Graaff, die in 2014 met bluf, branie en bravoure de C. Buddingh'-prijs won, de werkelijkheid met dood werk gaat vangen.

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris