April 2018: Herfst

Onbekend met haar werk en op het verkeerde been gezet door het prachtige omslag van de Engelse editie (Early November Tunnel van David Hockney), dacht ik in Herfst van Ali Smith vooral bespiegelingen over de natuur te vinden. Het bleek een verrassend actuele roman over het verscheurde Engeland van na de Brexit: ‘Overal in het land heerste verdriet en feestvreugde.’ Maar meer nog is Herfst een poëtische, bij vlagen raadselachtige en soms komische roman over ouderdom, sterfelijkheid, maar ook liefde en kunst, kortom over het leven.
Ontroerend is het verhaal van de levenslange vriendschap tussen de 32-jarige Elisabeth en de 101-jarige Daniel Gluck - volgens Elisabeths moeder een ouwe nicht in een huis vol kunstige kunst. Hun vriendschap begint als Elisabeth op haar achtste naast Daniel komt wonen. Anders dan haar moeder neemt deze hoogbejaarde liedjesschrijver haar serieus en leert hij haar wat het leven de moeite waard maakt: "Degene die het verhaal verzint, verzint de wereld," aldus Daniel.
Deze zomer verschijnt de vertaling van Winter, het tweede deel van wat uiteindelijk een vierluik zal worden. Ik kijk er al naar uit.

 

 

 

Februari 2018: De Liedjesalmanak Lente & Zomer, Herfst & Winter

Afgelopen jaar won Koos Meinderts, auteur van tientallen prachtige jeugdboeken, een Gouden Griffel voor Naar het noorden. Minder bekend zijn de liedjes die hij voor jonge kinderen schreef. Gelukkig verschijnt in maart een heruitgave van de liedjesalmanakken Lente & Zomer, Herfst & Winter, een van de mooiste verzamelingen kinderliedjes die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen. Naast subtiele bewerkingen van klassiekers als ‘Groen is gras’ en ‘Sinte, Sinte Maarten’ schreef Meinderts nieuwe liedjes over bijvoorbeeld de Avondvierdaagse, 4 en 5 mei, Prinsjesdag (‘maar er is geen prinsje bij’), de appeloogst en zelfs Rokjesdag. ‘Het Kleine Koningskind’ is met stip het liefste kerstliedje dat ik ken. Zang (niet overdreven kinderlijk) en muzikale begeleiding (veel verschillende instrumenten en muziekstijlen) zijn een verademing in vergelijking met veel andere kindermuziek. Meinderts neemt zijn jonge publiek (4 tot 7 jaar) prettig serieus en zo schalt bij ons behalve ‘Een oliebol op hol’ soms ook ineens ‘Hebban olla vogala’ vanaf de achterbank.
Voor iets oudere kinderen is er de bundel Het regent zonlicht, met weemoedige liedjes over een dochtertje van glas, Maite Maria die wacht op haar soldaat. En vele andere. Lange autoritten zijn geen straf meer!

 

 

 

 

Augustus 2017: Weg met Eddy Bellegueule en Geschiedenis van geweld

van de jonge Franse schrijver Édouard LouisWeg met Eddy Bellegueule –  het sterk autobiografische debuut uit 2014 over zijn jeugd in een armoedig en homofoob arbeidersmilieu in Picardië, waarmee hij zowel in eigen land als ver daarbuiten furore maakte – en het onlangs verschenen vervolg Geschiedenis van geweld. Geen gezellige lectuur, maar onontkoombaar. Vooral het laatste boek, waarin Louis verslag doet van zijn verkrachting door een Algerijn, is pijnlijk maar fascinerend. Akelig precies beschrijft Louis de diepere oorzaken en gevoelens die tot het voorval hebben geleid. Door het verhaal via zijn zus te vertellen, maakt hij ook zichzelf onderwerp van onderzoek. Een knap geconstrueerd en vooral erg relevant boek over de vele verschijningsvormen van uitsluiting en geweld.

 

 

Mei 2017: Er is geen vorm waarin ik pas

Seks doen, dat is een heel ander verhaal.
Sprak de chick met nul ervaring. Qua lezen en qua doen.
(Heb niet eens die shades of grey gelezen. Had er geen zin in en geen tijd voor. Ik moest ook nog Karel ende Elegast, snap je. En Beowulf.)

In de jeugdroman Er is geen vorm waarin ik pas biedt Erna Sassen via dagboekaantekeningen, flarden van gesprekken, to-dolijstjes en zelfs liedteksten een scherpe inkijk in het hoofd van de gevoelige en uiterst perfectionistische Tessel. Onder haar onzekerheid schuilt een bodemloos verdriet over de geschiedenis met ‘P’, haar leraar Nederlands, op wie zij smoorverliefd is en die schaamteloos misbruik maakt van haar naïviteit. Een ontroerend verhaal in een ijzersterke stijl over de worsteling van een eenzame puber om een eigen identiteit te vinden. Vanaf ongeveer 15 jaar.

 

Ernasassen 

Boekenweek 2017: Het heel grote vogelboek

Net verschenen: het standaardwerk Nederlandsche Vogelen, maar dan voor kinderen! Met dezelfde prachtige illustraties als in de volwasseneditie en de sprankelende, humoristische teksten van Bibi Dumon Tak. Vanaf ongeveer 8 jaar.

 

Hgvogelboek

Maart 2017: Anna in kaart gebracht

Hypnotiserend vond ik Anna in kaart gebracht van de Tsjechische schrijver en dichter Marek Šindelka. Het boek, knap vertaald door Edgar de Bruin, is even meeslepend als raadselachtig. Uitgeverij Das Mag noemt het een mozaïekvertelling, Šindelka houdt het op een non-lineaire roman. De tien verhalen zijn ingenieus met elkaar verknoopt; personages duiken steeds opnieuw op met als gemene deler de Anna uit de titel. De taal is intens en alledaagse gebeurtenissen leiden tot de meest originele bespiegelingen. Adembenemend is De Estafette, waarin Šindelka uiterst precies de stille verhoudingen tussen een flirterig meisje en vijf andere passagiers in een treincoupé optekent: “Het meisje stond op, zonder iemand aan te kijken zei ze gedag en verliet de coupé. Ze was weg. Alsof bij ons allen tegelijk een kies was getrokken.”

 

 

 Annakaart

November 2016: Tijgerlezen

Het blijft mooi: prille lezertjes die hun ouders haperend maar vol trots een zinnetje van korte woordjes voorlezen. Ik herinner me mijn eerste leesboekje: ‘Hoera, ik lees al vlot’ of iets van die strekking. Eenmaal bezig bleek het lezen overigens lang niet zo’n feest als de titel deed geloven. De tekst was braaf, de illustraties weinig sprankelend.
Gelukkig is er sindsdien veel verbeterd en is er een ruime keuze aan aantrekkelijke boeken voor beginnende lezers. Heel mooi vind ik het initiatief van uitgeverij Querido die dit najaar de serie Tijgerlezen op de markt brengt. De technische leesniveaus zijn hier bewust losgelaten; plezier in lezen staat voorop. En dat is te zien: voor écht beginnende lezers zijn er mooie prentenboeken met weinig tekst per bladzijde, voor meer gevorderden zijn er grappige of spannende verhaaltjes met korte woorden en eenvoudige zinnen. De boeken zijn gemaakt door grote namen als Ingrid en Dieter Schubert, Loes Riphagen, Edward van de Vendel en Simon van der Geest. De eerste zes delen liggen sinds begin deze maand in de winkel, in de zomer van 2017 volgen nieuwe titels van onder meer Joke van Leeuwen en Anna Woltz.

 

 

Tijgerlezen

September 2016: De smaakbijbel

van Niki Segnit is het perfecte naslagwerk voor zowel professionele koks als kookliefhebbers die graag improviseren. Aan de hand van zestien smaakfamilies (zoals aarde, citrus, bos) beschrijft Segnit 4851 verschillende smaakcombinaties, aangevuld met recepten. De informatie is goed onderbouwd (Segnit bezocht honderden restaurants en sprak met topchefs en voedselexperts), maar het grootste pluspunt van dit kookboek vind ik de duizelingwekkende hoeveelheid anekdotes en beschouwingen in een heerlijke droogkomische stijl: 'In luxe restaurants vindt u een bleke sint-jakobsschelp vaak bevend als een onschuldig meisje op de knie van een vieze oude plak bloedworst.' Zulke zinnen maken dit boek geweldig om te lezen, zelfs als je niet meer aan koken toekomt.

 

 

  Smaakbijbel

Mei 2016: Hier wonen ook mensen

'Veel lezers hebben nog altijd koudwatervrees als het gaat om het korte verhaal. Hoe onterecht dat is, blijkt wel uit deze bundel van Rob van Essen. Niet voor niets won hij de J.M.A. Biesheuvelprijs. In een recensie voor NRC schrijft hij: 'Sommige romanscènes blijven je altijd bij (...) ze zijn zo vol van betekenis, en zo beeldend beschreven, dat het bijna afzonderlijke literaire kunstwerkjes zijn geworden.' Datzelfde geldt voor veel van de prachtige observaties en soms wonderlijke situaties uit zijn eigen bundel. God komt langs bij Richard Dawkins, een oom laat zijn neefje zien dat vliegtuigen niet met hun neus naar beneden dalen.'

 Hierwonenook

Maart 2016: De zee zien

van Koos Meinderts, een bijzonder boek voor de jeugd vanaf 15 jaar. Kees kijkt op gevorderde leeftijd terug (dat zie je al niet vaak in jeugdboeken) op zijn intense vriendschap met Jan, een jongen vol bravoure. Bij een waaghalzerig avontuur komt Jan om het leven, en Kees blijft zitten met een schuldgevoel en tal van vragen. Een boek dat in een prachtige pure stijl geschreven is en ondanks de zware thema’s (dood, liefde, schuld, schaamte) nergens dramatisch of sentimenteel wordt.

Dezeezien

December 2015: Gottmer klassieke muziek-reeks

Prentenboeken met een CD. Orkesten van wereldfaam voeren de muziek uit (zoals Carmen en Het Carnaval der Dieren), de illustraties en teksten zijn van beroemdheden als Frank Groothof en Bette Westera, en de teksten worden gelezen door Kitty Courbois, Gijs Scholten van Aschat en andere sterren. Echt topniveau, en de kinderen (4 tot 12 jaar) krijgen er geen genoeg van.

Gottmer

Oktober 2015: Oorlogsdagboek

Oorlogsdagboek 1939-1945 van Astrid Lindgren, een van mijn favoriete kinderboekenschrijfsters. Door haar werk in de oorlogsjaren voor de Zweedse geheime dienst was ze goed op de hoogte van wat er zich in Europa afspeelde. Deze weinig bekende kant van Lindgren fascineert me, en dan vooral de vraag hoe haar ervaringen uit die tijd doorspelen in de boeken die ze later schreef.

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris