April 2018: Gebrek is een groot woord

'Van types zoals ik - er zijn er meer, ik ken ze, bootmensen, zeeclochards - zou je kunnen beweren dat we rondjes draaien om de illusie van vooruitgang te behouden.' Een zin die treffend de sfeer weergeeft van Gebrek is een groot woord van Nina Polak. We volgen Nynke Nauta die al een jaar of zeven op zee is om zeilboten van rijke mensen op hun bestemming te brengen. Totdat ze de Amsterdamse familie tegenkomt in Cannes waar ze eerder werd opgevangen nadat haar afstandelijke moeder was overleden. Ze besluit om nog een zomer bij hen door te brengen.
Daar begint de grote existentiële zoektocht van Nynke, die geen vrede lijkt te hebben met haar innerlijke rusteloosheid. Haar verleden komt langzamerhand dichterbij, ze kan er niet aan ontsnappen: haar ex die weer aan haar mouw trekt en de akelige dood van haar moeder. Het liefst probeert ze hier niet over na te denken. Telkens hangt ze tussen vrijheid en verplichtingen in.
Ik zag mezelf een beetje terug in Nynke die constant wankelt tussen de angst voor afwijzing en het verlangen naar geborgenheid. Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat je nou echt wilt. Een sprankelende roman over vrijheid, geborgenheid en confrontatie. Ontroerend en slim geschreven.

 

 

Februari 2018: De afwezigen

Gemis en eenzaamheid staan centraal in de ontroerende debuutroman van Lieke Kézér. Wonderkind Joshua James groeit op bij zijn psychotische moeder die al jong overlijdt. Zijn bejaarde buurman ontfermt zich over hem en probeert de eenzaamheid van het kind te verzachten door hem saxofoon te laten spelen. In de jaren die volgen groeit Joshua uit tot een wereldberoemde saxofonist. Maar door al het verdriet in zijn leven blijft hij een eenzame, kwetsbare jongen. De andere personages in de roman voelen ook allemaal een groot gemis. Ze zijn zo gebroken, dat ze nooit meer zullen helen. Ze zwerven rond in hun verdriet en krijgen maar geen grip op hun leven.
De afwezigen is een ritmische roman: de muziek van Joshua is voelbaar. Zoals een muziekstuk verschillende met elkaar samenhangende tonen en melodieën heeft, zo ook heeft deze roman meerdere lagen die met elkaar verbonden zijn.

 

  

November 2017: De soldaat was een dolfijn

Ik heb me altijd al veel beziggehouden met de vraag waarom dieren worden uitgebuit door mensen. Waarom gebruiken mensen dieren vaak verkeerd? Misschien vraag ik me nog wel het meest af waarom wij dat als normaal beschouwen. Eva Meijer beschrijft in haar essay hoe we anders met niet-menselijke dieren kunnen omgaan. Een manier is om ze als medeburgers te beschouwen. Haar titel verklapt het al: niet alleen een mens, maar ook een dolfijn kan een soldaat zijn. In haar essay denkt Eva Meijer na over de vraag of dieren zouden kunnen deelnemen aan de menselijke politiek. Ik vond het een erg bijzonder vraagstuk om me in te verdiepen. Haar verhaal is scherp en confronterend, en maakte me bewust van het feit dat wij mensen nog veel meer moeten veranderen aan onze manier van samenleven met dieren.

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris