November 2017: Het monster van Essex

In Het monster van Essex van Sara Perry, dat zich afspeelt aan het eind van de 19e eeuw, reist de jonge weduwe Cora Seaborne naar het dorpje Aldwinter in Essex, waar een Loch Ness-achtig monster de zee zou terroriseren. Op zoek naar dit monster ontmoet zij de stugge dominee William Ransome die niks moet hebben van fossielen en monsters. Toch ontwikkelt Cora een bijzondere band met William, een band die misschien wel iets té bijzonder is. Nog veel meer personages en aspecten komen in dit boek voorbij; medische ontwikkelingen, de problemen met huisvesting in Londen, de mysterieuze ziekte van de beeldschone vrouw van William en de sociale problemen van Cora’s zoon Francis.

Verschillende verhaallijnen zijn in het boek knap verweven. In sommige opvattingen en gebruiken schemert door dat het verhaal zich niet in onze tijd afspeelt, maar dit blijft subtiel, misschien af en toe iets te subtiel. Maar dat is dan ook het enige wat ik op dit boek kan aanmerken.

 

 

 

November 2017: Sara en Liv

Het waargebeurde verhaal van Suzan Hilhorst, die haar beide dochtertjes verloor aan een hartafwijking.
Het boek begint bij de vreugde rond Suzans tweede zwangerschap en gaat daarna over het leven van Sara, die na drie maanden kerngezond geweest te zijn ineens doodziek werd. Het verhaalperspectief wisselt telkens tussen Suzan en Sara en het is erg bijzonder om het leven door de ogen van een baby te zien.
Ook Suzans derde kindje komt gezond ter wereld, maar wordt op een dag ineens ziek en overlijdt diezelfde dag nog.
De pijn is overal voelbaar in het boek, des te meer omdat de dokters zeiden dat Sara's aandoening niet erfelijk zou zijn en dat de kans dat een volgend kindje het ook zou krijgen heel klein was.
Sara en Liv is een prachtig, ontroerend boek waarin de pijn van het verlies van een kind heel mooi wordt beschreven. Toch is het niet alleen een boek over verdriet; het gaat ook over liefde en de schoonheid van het leven, gezien vanuit Suzan en haar pasgeboren baby's.

  

 

 

Mei 2017: De Dageraad

Een tijdje geleden viel mijn oog op een nieuw boekje met een prachtig omslag: De Dageraad van Annejet van der Zijl, met mooie illustraties van Sylvia Weve. Ik kocht het boekje voor mijn moeder, maar omdat zij het zo druk had, heb ik het lekker gelezen.

De Dageraad beschrijft het verhaal van de voorouders van Sonny Boy. Het begint in 1788, als een Nederlandse man in een afgelegen deel van Suriname een stuk land koopt. Dit stukje land groeit uit tot een van de grootste en mooiste katoenplantages van Suriname. Het verhaal gaat over drie generaties vrouwen: Aurora, Prinzes en Mimie, de oma van Sonny Boy. Het zijn alle drie sterke, bijzondere vrouwen en mede daardoor is het een heerlijk boekje om te lezen. Natuurlijk gaat het ook over slavernij en over de verbondenheid tussen de mensen op de plantage. Door de mooie beschrijvingen waan je je in Suriname en de prachtige illustraties maken dat gevoel nog sterker.

 

 

Dageraad

Boekenweek 2017: Ragdoll

Doodeng, maar wát een goed boek. In een lege flat wordt een kadaver gevonden met aan-elkaar-genaaide lichaamsdelen van zes verschillende mensen. Niet veel later stuurt de moordenaar een lijst met zijn zes volgende slachtoffers. Ragdoll van Daniel Cole is een debuut en ik hoop dat dat betekent dat er nog meer boeken gaan komen.

Ragdoll

Maart 2017: Als adem lucht wordt

Toen ik achter in de winkel een boek met op de achterkant 'neurochirurgie' en 'arts' zag staan, was het mij wel duidelijk dat ik dit moest lezen. Dit boek was Als adem lucht wordt van Paul Kalanithi, prachtig vertaald door Anneke Bok; voor mij absoluut onvergetelijk.

Het boek bevat de memoires van Paul Kalanithi, een Indiaas-Amerikaans neurochirurg die vlak voor zijn afstuderen hoort dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Hij had altijd al de wens om een boek te schrijven. Dit betekent niet altijd dat iemand ook echt in staat is een mooi boek te schrijven, maar Dr. Kalanithi is daar als geen ander in geslaagd. Ik vind zijn literaire schrijfstijl prachtig en ook zijn humor schemert door in het boek. Daarnaast spreken de vele verhalen over geneeskunde en neurochirurgie mij erg aan. Toch zal het boek ook mensen zonder medische interesse aanspreken, omdat het vooral ook gaat over het leven van Dr. Kalanithi: zijn familie en het dochtertje dat hij en zijn vrouw tijdens zijn ziekte krijgen. Eigenlijk is Als adem lucht wordt een prachtig boek over het leven. Het leven in het algemeen, maar vooral het leven van een man die niet alleen een goed neurochirurg was, maar ook een groot schrijftalent.

 

 

Ademlucht

November 2016: Al wat schittert

'In mijn vakantie afgelopen juli las ik Al wat schittert van Eleanor Catton, heel knap vertaald door Gerda Baardman en Jan de Nijs. Het is een heerlijk dik boek met een complex verhaal over negentiende-eeuwse goudzoekers in Nieuw-Zeeland, waarin je meteen wordt meegezogen. Normaal gesproken houd ik niet echt van zulke boeken, maar dit verhaal had van mij nog wel wat langer door mogen gaan. Een Schotse goudzoeker raakt verwikkeld in ingewikkelde gebeurtenissen als hij bij toeval in een geheime bijeenkomst in de rookkamer van een hotel belandt. Twaalf mannen, die elk een ander teken van de dierenriem vertegenwoordigen, vertellen hoe zij hierbij betrokken zijn. Het leukste aan het boek vond ik dan ook dat het allemaal verhalen binnen een verhaal zijn. Enerzijds maakt dit het redelijk ingewikkeld, maar anderzijds is het ongelofelijk knap dat je zo'n complex verhaal kan schrijven en de lezer de hele tijd blijft boeien. Een echte aanrader als je zin hebt om even in een boek te leven.'

 

 

 Alwatschittert

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris