Mei 2017: Amsterdam in de wereld

Een mooi boek over de geschiedenis van Amsterdam als stad van immigranten. Voor mij extra interessant omdat mijn Terschellinger familie er in de 17de eeuw een handelskantoor bezat. Mariëlle Hageman vertelt het verhaal van de Portugese en de Oost-Europese joden, van de Hugenoten uit Frankrijk en België, en van de Hamburgers en hun bier. Maar ook de invloed van Amsterdam in de rest van de wereld, o.a. door de VOC en de WIC,  komt aan bod.  Het boek is rijk geïllustreerd met mooie portretten, zoals die van Titia Bergsma, die in 1817 als eerste westerse vrouw naar Japan reisde. Zij is veelvuldig afgebeeld en zo’n 4 miljoen Japanse voorwerpen dragen haar portret. Een boeiend boek voor de liefhebbers van Geert Mak.

 

 

 Hagerman

Boekenweek 2017: Berlijn 1936

Een prachtig boek over de Olympische Spelen van 1936 van Oliver Hilmes. Aan de hand van portretten wordt elke dag van de Spelen beschreven. De sfeer in de stad is positief maar de dreiging van wat gaat komen is al voelbaar.

 

 

Berlijn1936

Maart 2017: Het oude land

Van de Duitse romans die ik de laatste tijd las, vond ik Het oude land van Dörte Hansen het mooist. Het is een sympathieke, niet-geromantiseerde plattelandsvertelling over  twee ontheemde vrouwen. Vera woont al bijna haar hele leven op een boerderij bij Hamburg. Als kind is ze na de Tweede Wereldoorlog vanuit Oost-Pruisen voor de Russen gevlucht. Na al die jaren voelt ze zich nog steeds niet thuis in het dorp waarin ze terechtkwam.  Op een dag staan er weer twee vluchtelingen voor de deur: haar nichtje Anne met haar zoontje. Anne is bedrogen door haar man en weggevlucht uit Hamburg.  Het mooist vond ik de manier waarop Hansen de verschillende tijden met elkaar verweeft: de verschrikkingen van de naweeën van de Tweede Wereldoorlog voor de Oost-Pruisen en de  integratieproblematiek van de moderne tijd. Ook klanten in onze winkel zijn zeer enthousiast over dit boek: 'Ik ging steeds langzamer lezen omdat ik niet wilde dat het uit was.'

 

 

 

Oudeland

November 2016: de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân

Door mijn Friese wortels was ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar de Nieuwe Encyclopedie van Fryslân, die een maand geleden uitkwam. Wat een durf van deze uitgever om in dit digitale tijdperk een papieren encyclopedie in vier kloeke delen uit te brengen! Voor mij was het een feest van herkenning. Ik vond er zelfs mijn oude onderwijzer, meneer Bruinsma uit Drachten, in terug. Behalve voor personen is er aandacht voor steden, plaatsen, begrippen en (historische) gebeurtenissen: van Grutte Pier tot Mata Hari, van Moddergat tot Lutjelollum, van sûkerbôle tot bûter, brea en griene tsiis. Fraai geillustreerd met foto’s, afbeeldingen en kaarten. In prachtige útjefte.

 

 

 

 Fryslan

September 2016: Vogeljongen

De hoofdpersoon in Guus Bauers roman ligt in coma, althans dat denkt de buitenwereld. In werkelijkheid lijdt hij aan het locked-in-syndroom; als een levende dode is hij zich bewust van alles wat zich rond zijn ziekenhuisbed afspeelt. Terwijl de omstanders zich afvragen of het geen tijd wordt om de stekker eruit te trekken, probeert hij grip op zijn verleden te krijgen. Hoe is hij in deze situatie terechtgekomen? Zijn enige houvast is het systeemplafond boven zijn hoofd, waarop hij zijn herinneringen projecteert. De ogenschijnlijk vegetatieve toestand is zo indringend beschreven dat de lezer zich gaandeweg ook steeds meer opgesloten voelt. Een beklemmend en meeslepend boek over de impact van taboes en verzwegen gebeurtenissen.

 

 

  Vogeljongen

Mei 2016: Grensgangers

'Van deze door Aline Sax geschreven jongerenroman is mij de beklemmende sfeer het meest bijgebleven. Aan de hand van de opeenvolgende verhalen van drie generaties uit één Oost-Berlijnse familie schetst Sax een indringend beeld van het leven in de DDR. Julian, die in Oost woont maar in West werkt, raakt in 1961 ineens van zijn West-Duitse vriendin afgesneden en waagt de vlucht naar het Westen. Een besluit dat niet zonder gevolgen blijkt voor zijn nichtjes Marthe en Sybille. Vooral in de laatste twee delen maakt Sax mooi invoelbaar hoe het is om in een door angst en achterdocht beheerste maatschappij te leven. Een aanrader voor jongeren, maar zeker ook voor volwassenen.'

 

 

Grensgangers

Maart 2016: Duitsland

Biografie van een natie door Neil MacGregor. Een cultuurgeschiedenis die zeshonderd jaar omspant, over een land dat niet lang geleden nog bestond uit een grote hoeveelheid kleine staatjes, geschreven door de directeur van het British Museum. Het is goed leesbaar, mooi uitgegeven en ook fraai geïllustreerd.

Duitsland

December 2015: De familie Von Westenholz

De familie Von Westenholz. Van kastelen tot casino's door Caroline de Westenholz is de geschiedenis van de familie van haar vader, die zij tot haar vijfentwintigste niet kende. Een boeiend verhaal, dat teruggaat tot 1700, met muzikanten aan het hof van Mecklenburg, Oostenrijkse kastelen, twintigste-eeuwse bankiers die bankroet gaan, en de raadselachtige zelfmoord van haar opa.

Westenholz

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris