Juni 2018: Het meer

Het boek dat zeker een tip verdient is Het meer van de Tsjechische schrijfster Bianca Bellová, over de jonge Nami en zijn zoektocht naar zijn afkomst. Nami groeit op bij zijn oma aan een giftig meer, dat langzaam opdroogt. De mensen in het dorp leiden een keihard bestaan: ‘De vrouwen hebben zorgen, de mannen drinken wodka en de kinderen hebben eczeem’. Hoewel er geen namen worden genoemd kun je je als lezer heel goed voorstellen dat dit verhaal zich afspeelt in een van de voormalige Sovjetrepublieken.
Wanneer zijn oma sterft, besluit Nami op zoek te gaan naar zijn moeder, aan wie hij slechts een vage herinnering heeft. Hij steekt het meer over en belandt in de grote stad. Hij neemt allerlei baantjes en komt zo met verschillende werelden – arm en rijk – in aanraking. Om achter de waarheid van zijn afkomst te komen moet Nami uiteindelijk terugkeren naar het dorp aan het meer.
In rauwe taal en zeer beeldend wordt het dagelijkse leven van Nami beschreven, waardoor ik me een toeschouwer voelde van zijn harde bestaan. Ik werd geraakt door de sfeer in het boek, de uitzichtloosheid en de daarmee gepaard gaande onverschilligheid. En tegelijkertijd werd ik ontroerd door die jongen op weg naar volwassenheid. Een treffend en prachtig boek!

 

 

 

April 2018: De blinde uil

Ik vind het altijd weer verwonderlijk hoe een verhaal je mee kan nemen naar een andere wereld, soms naar de diepste duisternis van het menselijk bestaan, zoals De blinde uil van de Iraanse schrijver Sadegh Hedayat (1903 – 1951) doet. In zijn nawoord verheldert vertaler Gert J.J. de Vries deze zwarte roman door onder andere een korte schets van het leven van Hedayat, die nooit zijn draai heeft kunnen vinden in de maatschappij en op 48-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De blinde uil is duidelijk een reflectie van zijn moeizame leven.
De ongelukkige verteller in het boek slijt zijn dagen opium rokend tussen de vier muren van zijn kamer, waardoor visioen en werkelijkheid in elkaar overlopen. In het boek regeert de angst; alle handelingen spitsen zich toe op de onontkoombare dood.
Zware kost dus, maar door het eenvoudige taalgebruik, de heldere zinnen en de krachtige herhalingen van beelden en geluiden, kost het je als lezer geen enkele moeite om je te laten meevoeren naar de duistere uithoeken van de geest van de verteller.

 

  

Februari 2018: Vaders en zonen

van Ivan Sergejevitsj Toergenjev, in een vertaling door Karel van het Reve.
De jonge student Arkadi gaat samen met zijn vriend Bazarov op bezoek bij vader Arkadi, die een noodlijdend landgoed bestuurt in de provincie. Gaandeweg het bezoek groeit de irritatie tussen de oom van Arkadi, die de oude aristocratie vertegenwoordigt, en Bazarov, die een nihilistische kijk op het leven heeft. Op zoek naar vertier gaan de jongemannen vervolgens naar de provinciale hoofdstad, waar ze mevrouw Odintsov ontmoeten en enige tijd op haar landgoed verblijven. Bazarov wordt verliefd op haar en raakt in tweestrijd: als man van de wetenschap gelooft hij niet zo in gevoelens.
Ook Arkadi raakt vertwijfeld doordat hij zijn vriend Bazarov bewondert, maar merkt dat de nihilistische kijk op het leven niet zo bij hem past.
Mooi in deze roman is dat je de personages leert kennen aan de hand van hun ontmoetingen en dialogen. Toergenjev treedt op als alwetende verteller en door het trage verteltempo en de prachtige beschrijvingen voel je je deelnemer aan het alledaagse leven op het Russische platteland in het midden van de 19e eeuw.

 

 

 

November 2017: Het Noordwater

van Ian McGuire schetst een fantastisch tijdsbeeld van de meedogenloze wereld van de walvisvaart, waarin fatsoen en hygiëne ver te zoeken zijn. Door het gebruik van rauwe en beeldende taal wordt dit tijdens het lezen nog sterker voelbaar.
Patrick Sumner, de hoofdpersoon, monstert aan als scheepsarts op de walvisvaarder The Volunteer. Tijdens de barre tocht naar de wateren bij Groenland wordt een scheepsjongen bruut verkracht en vermoord. Ondanks zijn eigen problemen en de ontberingen aan de rand van de poolcirkel gaat Sumner op zoek naar gerechtigheid.
Een verhaal over overleven in mensonwaardige omstandigheden en de kracht om ondanks toch het goede te doen. Het Noordwater grijpt je vanaf het begin bij de keel en laat je niet meer los.

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris