September 2018: De porseleinkast, faxen aan Ger

Mijn grote liefde: boeken waarbij ik met enige regelmaat in gepeins verzonken voor me uitstaar en me afvraag: hoe zit dat bij mij? De porseleinkast is zo’n boek. In haar heldere, scherpzinnige en geestige stijl ontleedt Nicolien Mizee haar leven. Ze neemt ons mee in haar worsteling om helderheid te krijgen wie ze is. Wat me opvalt is dat het zo moeilijk is om mensen duidelijk te maken wat ik bedoel, ik ben het grootste deel van mijn tijd bezig uit te leggen wat ik niét bedoel.

De vorm waarin ze het boek giet, faxen aan Ger, is betekenisvol. Ger antwoordt niet en laat haar daarmee volledig vrij in haar denken, dit in tegenstelling tot haar moeder die ze beschrijft als een manipulatieve vrouw. Zoals ieder kind heb ik me gemodelleerd naar mijn moeders beeld van mij. Au, jammert de dochter/moeder in mij.

Gelukkig is Nicolien uitsluitend geïnteresseerd in de analyse van gebeurtenissen en klaagt ze niemand aan. Zelfspot en een hilarische pen maken dit boek licht en doen me verlangen naar een vervolg.

 

 

 

 

April 2018: Jacob van Lennep

"Vanmorgen heb ik je moeder begraven," zo begint Marita Mathijsen de biografie van Jacob van Lennep en daarmee trekt ze ons het leven van deze negentiende-eeuwse schrijver/dichter in en benoemt ze een van de rode draden uit zijn leven.
Het levensverhaal van Jacob van Lennep dompelt ons onder in een wereld van herenclubs, politieke intriges, verliefdheden, buitenechtelijke kinderen en onmogelijke relaties. Marita Mathijsen beschrijft het aanstekelijke optimisme en de onuitputtelijke energie van Jacob van Lennep. Deze telg uit een voorname Amsterdamse familie wijdt zich als politicus, romanschrijver, dichter en samensteller van historische werken tot aan zijn dood aan "het goede".
Steeds weer duikt hij met al zijn enthousiasme in een nieuw project en schrijft, schrijft, schrijft: romans en poëzie, zoals een ander een ommetje maakt met zijn hond.
Hoort hij een mooi idee dan weet hij de plannen op stoom te brengen. In alles wat hij onderneemt is de belangstelling voor de historie leidend. Zo hebben we het aan hem te danken dat monumenten en historische gebouwen waaronder de Ridderzaal, aan de sloophamer zijn ontkomen. Mede dankzij hem is de Duinwaterleiding aangelegd en het Noordzeekanaal gegraven.
Zoals zo vaak in biografieën leren we niet alleen over het karakter en het leven van de hoofdpersoon maar zeker zo veel over de tijd waarin hij leefde. Door Marita Mathijsens persoonlijke stijl, inlevingsvermogen en humor ben ik gaan houden van deze bezielde schavuit, ondanks – of dankzij – al zijn fouten.

  

 

 

 

 

Februari 2018: De vrouw met het rode haar

De moeder van Orhan Pamuk vertelde hem van jongs af aan al verhalen waarin altijd iets te raden bleef. Zo’n verhaal dist Orhan Pamuk ons nu op in De vrouw met het rode haar. Cem groeit alleen bij zijn moeder op; zijn vader heeft hem verlaten vanwege zijn politieke activiteiten en een nieuwe liefde. Hij gaat werken bij een oude puttengraver annex verhalenverteller. Daar, in de hitte van het Turkse platteland, wordt hij volwassen. In het dorp waar ze ‘s avonds thee drinken ontmoet hij een mooie, wat oudere vrouw voor wie hij een heimelijke liefde opvat. Na een dramatische gebeurtenis vlucht hij terug naar de stad en probeert zich op de toekomst te richten. Maar het verleden blijft hem achtervolgen, hoe goed het hem ook gaat. Cem ontkomt er niet aan om terug te keren naar de plek waar hij de puttengraver heeft achtergelaten. De tegenstelling Oost / West, het verhaal van de zoon (Oedipus) die zijn vader vermoordt versus de vader (koning Rostam) die zijn zoon vermoordt, individualiteit tegenover collectiviteit, geschiedenis versus moderniteit; deze thema’s vormen de achtergrond van een prachtige roman van een groot schrijver.

 

 

 

 

November 2017: Wormen en Engelen

'In Wormen en Engelen beschrijft Maarten van der Graaff de zoektocht van student Bram Korteweg naar de vraag hoe te leven zonder God. Komend van de Zuid-Hollandse eilanden met daar opgedane vastliggende waarden van geloof en kerk zoekt hij zich een weg in studentenstad Utrecht. De relatie met zijn (gescheiden) ouders enerzijds en de contacten met zijn nieuwe vrienden in Utrecht anderzijds vormen de kern van het verhaal. In zijn zoektocht slaat hij geen deuren dicht naar het verleden, hij beschrijft een in ontwikkeling zijnde jongeman in al zijn ongemak, onhandigheid en zelfspot. De schrijfstijl verraadt bij vlagen de dichter die Maarten van der Graaff (ook) is. In de verhaallijn is hij bij tijd en wijle wat warrig en onderzoekend, waardoor het geen makkelijk boek is.
Wat mij na lezing van het boek vooral bijbleef is de vraag: hoe dichten we de kloof tussen de benepenheid van de oudtestamentische kerk en de vrijheid-blijheid van de "ieder voor zich kerk" van nu.'

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris