April 2018: Lucifer van Vondel

Het eerste contact met Vondel was toen ik, Daan Kesseler, in mijn eentje een presentatie erover moest geven van 20 minuten. De schrijver werd je toegewezen. Ik kreeg Vondel en koos voor Lucifer, voornamelijk omdat het een groot werk van hem was en ik het gratis kon krijgen als e-book.
Het lezen van Lucifer was alles behalve een feestje. De taal was moeilijk te doorgronden, dus vorderde het boek zeer langzaam. Vondels tragedie is absoluut niet een van de leukste boeken die ik ooit heb gelezen. Toch vond ik het een leerzame ervaring (maar daar blijft het ook bij). Er zitten veel verwijzingen in naar het geloof, naar goed en kwaad.
Later moesten de andere jongens het ook lezen, omdat we het op onze lijst gingen zetten. Ik was opgelucht dat de rest dus ook door hetzelfde boek heen moest als ik. Bij de bespreking ervan bleek dat mij veel was ontgaan: bijvoorbeeld de vraag of Lucifer schuldig is of niet. En ik had ook gemist dat het boek grotendeels volgens een klassieke tragedie is opgebouwd.
Het is goed te merken dat Vondel veel nadacht over religie. Het is lastig te zeggen of Vondel nog relevant is. Ik denk zelf niet echt, aangezien zijn kritiek op de maatschappij en zijn toneelstukken niet meer van deze tijd zijn. De Nederlandse Shakespeare is hij voor ons leesclubje niet. De thematiek en de metaforen van Shakespeare vinden we net iets universeler. De volgende keer lezen we weer een boek uit onze eigen tijd. Gelukkig.

 

 

 

 

Februari 2018: Max Havelaar van Multatuli

Wouter: 'Toen ik eenmaal aan het boek begonnen was vond ik het wel meevallen: het was vooral grappig. Opvallend is hoe vaak Droogstoppel benoemt dat hij makelaar in koffie is en dat hij op de Lauriergracht 37 woont. Wat ik ook geestig vond aan het boek is hoe Droogstoppel volgens hem aan de verhalen is gekomen.
Maar een stuk verderop in het boek gebeurde toch wat ik van tevoren vreesde. Ik verloor enorm snel mijn concentratie tijdens het lezen. Het boek had mij aan het begin gegrepen, maar nu zwakte het af. Ik vind het boek wat rommelig van opzet. Alsof losse verhalen aan elkaar zijn geschreven. Wel vind ik dat dit boek ook door jongeren moet worden gelezen. Niet omdat het nou zo briljant geschreven is, maar vooral omdat het boek een goed beeld geeft van wat er in die tijd in onze overzeese gebiedsdelen gebeurde.'

 

 

 

November 2017: Weg van Jowi Schmitz

Weg gaat over een meisje dat wegvlucht om haar pad in het leven te vinden. We hebben er allemaal wel eens over nagedacht: vastzitten in de saaie dagelijkse sleur en daaruit willen ontsnappen. Het verlangen naar vrijheid, de strijd van een uitbijter – haar woord voor bijzondere mensen, die niet in het gewone leven passen – en opgroeien zonder liefhebbende ouders, dat is waar Weg over gaat. In deze avontuurlijke coming of age-roman leer je veel over de pijn en de verlangens van Anna, die tijdens haar doelloze reis langzaam verandert in haar overleden vriendje Robin. Zwerver Barry leert haar de Ramblas kennen, het leven op de straat en de vrijheid. Deze spannende verhaallijn is perfect vermengd met sterke filosofische gedachten, lessen en symboliek. Dit boek zal je niet alleen amuseren tijdens het lezen, maar zet je ook nog aan het denken over je eigen leven.

  

Augustus 2017: De negen kamers

Leesclub Nescio zat dit jaar in de jury van de literaire jongerenprijs Dioraphte. Maar liefst tien boeken moesten beoordeeld worden. Een van die boeken was De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda. De meningen waren verdeeld. Waan en werkelijkheid lopen door elkaar, dat is even wennen.
Jip: ‘Ik vond het boek een beetje kinderlijk geschreven. Ook was het erg voorspelbaar en cliché. Dit kwam onder andere door het magische boek, waardoor het allemaal een beetje sprookjesachtig werd. Ook vond ik het plot niet sterk, omdat ik had gehoopt dat Jonas, de hoofdpersoon, de negende kamer wel zou bereiken. Kortom, ik vond het verhaal niet heel goed, maar de onderliggende thematiek over vergankelijkheid, opvoeding, levenslessen en verlangen naar liefde – je verlangt altijd naar het onbereikbare -, vond ik wel interessant. Kijk je alleen naar het verhaal, dan vond ik het geen topboek, maar al met al vond ik dat de schrijver wel een mooie gedachte door het verhaal heen heeft verwerkt.’

 

 

Mei 2017: De Avonden

Een veelgehoorde opvatting over lezen op school is dat je scholieren niet moet lastigvallen met de ‘mastodonten van de literatuur’. Maar wat als de jongens er zelf om vragen? Nadat ze de werken van Nescio hadden gelezen, wilden ze zich wagen aan De avonden van Gerard Reve. Natuurlijk had ik ze een beetje verleid door te vertellen over de auteur, zijn stijl en zijn humor. Ze waren gewaarschuwd dat De avonden, net als Titaantjes, een boek is waarin in de verhaallijn niet veel gebeurt. Daar zijn ze nu wel aan gewend. De meesten vonden het boek goed geschreven. Maar Alan zei: ‘Ik kan niets met dit boek, zó saai en die Frits is een maffe eikel.’

De anderen vielen over hem heen: ‘Er gebeurt weinig, maar op hetzelfde moment veel.’
Wouter: ‘Man, die Frits van Egters is lekker geschift.’
‘Ik zou me kapot lachen met hem,’ vulde Sem aan.
De donkere humor van hoofdpersoon Frits van Egters sprak de jongens erg aan. Het onvermogen en de eenzaamheid van Frits, de sombere naoorlogse sfeer en het bekrompene van die tijd, alles werd besproken. ‘Overal zie je de vergankelijkheid terug,’ zei Timo.
Jip lachte: ‘Dat eeuwige gedoe over ziektes en dat anderen kaal worden.’
Alan: ‘Er zit veel meer in dat boek dan ik dacht. Ik kijk er nu heel anders naar.’
Nadat we de beroemde oudejaarsavondscène hadden besproken en ik had verteld dat ik dat misschien wel de mooiste scène van het boek vond, was Daan resoluut: ‘Echt niet, ik vond het hoogtepunt dat hij zijn eigen anus ging bekijken.’

Bas Steman

 

 

 

 Avonden

 

Maart 2017: Titaantjes

Na een paar moderne romans, met een duidelijk door een plot voortgestuwd verhaal, lazen we het werk van de peetvader van onze jongensleesclub: Nescio zelf. De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje en Mene Tekel. Verhalen waarin niet zo veel gebeurt, maar waarmee des te meer wordt gezegd. Het was even wennen voor de heren. Aanvankelijk waren de meningen weer fijn verdeeld van ‘Begrijp niet goed wat de bedoeling is, waarom dit nou weer de kroon op onze leeslijst is?’, tot ‘Wat poëtisch en romantisch. Ik zie ineens overal Bavinks en Koekenbakkers om me heen.’

We analyseerden, we voelden, bevroegen, zochten onbegrijpelijke verwijzingen op en Nescio’s wereld van de romantische ironie opende zich voor ons. De tragiek van de verloren idealen was tot leven gekomen. Een leven dat geen doel heeft en een God die het ook niet weet, gevat in kleine, schilderachtige en soms grappige zinnetjes.
‘Japie was een held’, klonk het terwijl de cola werd ingeschonken: ‘Zul je zien, straks worden we allemaal van die losers.’
‘Jij zeker, jij hebt talent voor Bavink, die is “mal” geworden.’

Bas Steman

 

 

 

 

 Dichtertje

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris