November 2017: Hier woon ik

van Fiep Westendorp. Samen met mijn kleinkind Gijs (1½) in dit boek kijken is erg leuk! Er is een keuken, een woonkamer, een slaapkamer, een badkamer en nog veel meer. De badkamer met douche vond Gijs geweldig. Hij loopt nu de hele dag alles aan te wijzen en doessss te roepen. Het in stevig karton uitgevoerde boek heeft de vorm van een grachtenhuis.  De allerjongsten kunnen er eindeloos naar kijken en mee spelen.

 

  

 

Augustus 2017: Victoria, koningin

van Julia Baird. In levendige taal geeft zij een inkijkje in haar leven en haar huwelijk met prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha.
Prins Albert was een plichtsgetrouwe man en een grote steun voor haar. Hij wist haar van veel taken te ontlasten, hoewel hij constitutioneel geen bevoegdheden had. Een grote prestatie van hem was het tot stand brengen in 1851 van de eerste wereldtentoonstelling in Londen.
Victoria en Albert kregen samen negen kinderen en 42 kleinkinderen. Veel van deze kleinkinderen belandden op Europese tronen en zo kreeg Victoria de bijnaam ‘Grootmoeder van Europa’.
Baird heeft het Victoriaanse tijdperk heerlijk doen herleven!

 

 

 

Mei 2017: Oorlogsouders

van Isabel van Boetzelaer. Toen ik dit boek in handen kreeg, met foto's van onder andere Kasteel Ampsen in Lochem, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Dat komt mede omdat ik zelf regelmatig langs dat kasteel fiets.
Isabel beschrijft het bizarre levensverhaal van haar ouders. Ze neemt ons mee in de wereld waarin zij opgroeiden en beschrijft hun angsten, hun fouten, hun passies, hun moed, hun verliefdheden, hun goede maar vooral ook verkeerde keuzes, hun armoede en hun overlevingsdrang.
Haar vader meldde zich als 19-jarige bij de Waffen-SS, terwijl haar moeder opgroeide in een fel anti-nazi-gezin. Isabel wil met haar boek laten zien hoe makkelijk jonge mensen te beïnvloeden zijn als je hun op het juiste moment de goede (of de verkeerde) impulsen geeft. Een intrigerende familiegeschiedenis; voor de fans van Alexander Münninghoff zeer de moeite waard!

 

 

 Oorlogsouders

Boekenweek 2017: Jij met mij

Samen met je (klein)kind lezen in Jij met mij van Robbert-Jan Henkes en Marga van den Heuvel. Een geweldig boek met fantasierijke versjes die goed aansluiten bij de belevingswereld van een peuter/kleuter.


 

 

Jijmetmij

Maart 2017: Een Mann

van Rindert Kromhout gaat over de relatie van Klaus Mann met zijn vader Thomas. Klaus heeft altijd het gevoel gehad zich te moeten meten met zijn beroemde vader, dat zijn eigen schrijverschap de wereld alleen interesseerde omdat hij 'de zoon van' was. Die drang om zich af te zetten maakte hem kwetsbaar, maar gaf hem ook een zekere bravoure. Hij kleedde zich extravagant en liep rond met een wandelstok: uiterlijk vertoon, waarmee hij zijn onzekerheid overschreeuwde en de ergernis van zijn vader opwekte. De botsing tussen ouder en kind maakt het verhaal net zo herkenbaar voor jongeren als voor ouderen. Het gaat over de zoektocht naar een eigen plek in de wereld. Een prachtig boek.

 

 

Eenmann

November 2016: De dochter van Stalin

van Rosemary Sullivan is het verhaal van Svetlana Alliloejeva, die haar leven lang een gevangene was van haar vaders naam en daden. Ongelooflijk wat zij allemaal meemaakte: haar moeder pleegde zelfmoord en al haar ooms, tantes, neven en nichten werden naar de Goelag-kampen verbannen of als volksvijand terechtgesteld. Haar broer kwam om in een Duits concentratiekamp nadat haar vader had geweigerd hem uit te wisselen tegen een krijgsgevangen Duitse generaal. Snakkend naar oprechte liefde viel ze voor mannen die haar op hun beurt voor hun persoonlijke doeleinden gebruikten. Voor de Sovjet-Unie, maar ook voor de Verenigde Staten, betekende ze niet meer dan een pion in het schaakspel van de Koude Oorlog. Rosemary Sullivan schetst het beeld van een door de geschiedenis getormenteerde vrouw en het is bijzonder om te lezen hoe Svetlana, ondanks het vele onrecht dat haar werd aangedaan, haar enorme vechtlust, veerkracht en optimisme wist te behouden.
Ik kan het iedere liefhebber van een persoonlijk verhaal in een historische context van harte aanbevelen.

 

 

 

Dochter Stalin

 

September 2016: De geniale vriendin

van Elena Ferrante. Na De geniale vriendin was ik verkocht en heb ik in een week tijd de andere delen gelezen. De rode draad is de levenslange vriendschap tussen Lila en Elena. De meisjes groeien samen op in een arbeiderswijk van het naoorlogse Napels en proberen zich elk op eigen wijze aan dit milieu te ontworstelen. Ze voelen een diepe verbondenheid, maar zijn tegelijkertijd elkaars grootste rivalen. De manier waarop Ferrante deze bijzondere vriendschap beschrijft – dicht op de huid en met aandacht voor de kleinste details –, is onweerstaanbaar. Gelukkig verschijnt in oktober deel vier, Het verhaal van het verloren kind.'

 De Geniale Vriendin

Mei 2016: Moeders zondag

van Graham Swift (prachtig vertaald door Irving Pardoen) vond ik aangrijpend. De bejaarde schrijfster Jane Fairchild kijkt terug op haar jaren als dienstmeisje en haar onmogelijke liefde voor Paul Sheringham, de zoon van een naburige welgestelde familie. Minutieus beschrijft ze, steeds vooruit- en terugblikkend, hoe de paar uren die zij in 1924 op Moeders zondag, de dag waarop al het huispersoneel vrijaf krijgt voor familiebezoek, in het lege landhuis doorbrengt, van grote betekenis voor haar verdere leven zijn geweest. Een subtiel geschreven en meeslepend verhaal, waarvan een aantal scènes mij nog lang is bijgebleven.'

Moeders Zondag

Maart 2016: De Buddenbrooks

van Thomas Mann, die over vier generaties heen de opkomst en neergang van een Noord-Duits koopmansgeslacht laat zien. Niet ongebruikelijk, hoe het zakelijke succes van een familiebedrijf in de derde generatie in gevaar komt door andere, in dit geval artistieke interesses. Mann beschrijft het prachtig, tegen de achtergrond van het negentiende-eeuwse Duitsland.

 Buddenbrooks

December 2015: Charlotte

van David Foenkinos, over de in Auschwitz vermoorde schilderes Charlotte Salomon. In haar leven speelde de dood een overheersende rol, door de zelfmoord van een groot aantal familieleden, maar Foenkinos maakt ook de troost die kunst en liefde kunnen geven voelbaar.

Charlotte1

Oktober 2015: De Kozakkentuin

van Jan Brokken. Ik volg hem al vanaf In het huis van de dichter uit 2008, over Youri Egorov, en ik hou van zijn toegankelijke, heldere stijl, die op een prettige manier informatief is. Vooral Baltische zielen vond ik geweldig. Daarin beschrijft Brokken onder andere de familie Von Wrangel. Een van de leden van die familie is nu, samen met Dostojevski, de hoofdpersoon in dit nieuwe boek.

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris