Februari 2018: De vrouw met het rode haar

De moeder van Orhan Pamuk vertelde hem van jongs af aan al verhalen waarin altijd iets te raden bleef. Zo’n verhaal dist Orhan Pamuk ons nu op in De vrouw met het rode haar. Cem groeit alleen bij zijn moeder op; zijn vader heeft hem verlaten vanwege zijn politieke activiteiten en een nieuwe liefde. Hij gaat werken bij een oude puttengraver annex verhalenverteller. Daar, in de hitte van het Turkse platteland, wordt hij volwassen. In het dorp waar ze ‘s avonds thee drinken ontmoet hij een mooie, wat oudere vrouw voor wie hij een heimelijke liefde opvat. Na een dramatische gebeurtenis vlucht hij terug naar de stad en probeert zich op de toekomst te richten. Maar het verleden blijft hem achtervolgen, hoe goed het hem ook gaat. Cem ontkomt er niet aan om terug te keren naar de plek waar hij de puttengraver heeft achtergelaten. De tegenstelling Oost / West, het verhaal van de zoon (Oedipus) die zijn vader vermoordt versus de vader (koning Rostam) die zijn zoon vermoordt, individualiteit tegenover collectiviteit, geschiedenis versus moderniteit; deze thema’s vormen de achtergrond van een prachtige roman van een groot schrijver.

 

 

 

 

November 2017: Wormen en Engelen

'In Wormen en Engelen beschrijft Maarten van der Graaff de zoektocht van student Bram Korteweg naar de vraag hoe te leven zonder God. Komend van de Zuid-Hollandse eilanden met daar opgedane vastliggende waarden van geloof en kerk zoekt hij zich een weg in studentenstad Utrecht. De relatie met zijn (gescheiden) ouders enerzijds en de contacten met zijn nieuwe vrienden in Utrecht anderzijds vormen de kern van het verhaal. In zijn zoektocht slaat hij geen deuren dicht naar het verleden, hij beschrijft een in ontwikkeling zijnde jongeman in al zijn ongemak, onhandigheid en zelfspot. De schrijfstijl verraadt bij vlagen de dichter die Maarten van der Graaff (ook) is. In de verhaallijn is hij bij tijd en wijle wat warrig en onderzoekend, waardoor het geen makkelijk boek is.
Wat mij na lezing van het boek vooral bijbleef is de vraag: hoe dichten we de kloof tussen de benepenheid van de oudtestamentische kerk en de vrijheid-blijheid van de "ieder voor zich kerk" van nu.'

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris