De column van... Suzanne Weusten

Suzanne Weusten (1953), psycholoog, voormalig Volkskrantjournalist en oprichter van de Denkacademie, verhuisde vijf jaar geleden van Utrecht naar de Achterhoek. In de bossen van Epse, vlak bij de IJssel, schreef ze Wij zijn slim en andere dwaalwegen van het denken. Het is haar tweede boek over de schaduwzijde van het briljante menselijk brein.

Soms denk ik een uur na over één zin. Zeker over de eerste. Vroeger, toen ik mijn eerste journalistieke stukjes schreef, deed ik er nog langer over. Dan staarde ik een hele ochtend naar een leeg beeldscherm, me onderwijl vertwijfeld afvragend wat ik eigenlijk wilde vertellen. Inmiddels heb ik dat nerveuze dwalen in mijn hoofd geaccepteerd. Bovendien heb ik er een plausibel verhaal bij bedacht, zodat ik me geen zorgen hoef te maken. Het getuur in het beeldscherm heeft een functie. Het lijkt alsof ik nadenk over die ene zin, maar in feite ben ik het hele stuk aan het componeren.
Schrijven trekt me aan en stoot me af. Een approach avoidance-relatie heet dat in de psychologie. Zeker als het materiaal nog onvoldoende is geordend, bedenk ik smoezen. Ik heb geen zin. Dat is de moeilijkste fase, het denken vooraf, een eindeloos gedrentel, zoals een hond ronddraait in zijn mand totdat hij de juiste houding heeft gevonden. En dan opeens weet ik het, dan kan ik mezelf bijna niet bijhouden. Dan vliegen de zinnen uit mijn hoofd en ben ik zielsgelukkig.
Schrijven betekent vooral denken. En het schrijven van Wij zijn slim confronteerde me met mijn eigen denkpatronen. Het menselijk brein houdt van oorzaak en gevolg en kletst er vaak op los; het construeert ogenschijnlijk zinloze verbanden tot een logisch geheel met een kop en een staart. Al denkend verzinnen we verhalen. Zo maakte ik van mijn eigen levensgeschiedenis een mooi kloppend verhaal, ik filterde alle toevalligheden eruit. Ik was niet zomaar in de journalistiek terechtgekomen, nee, de voortekenen dienden zich al vroeg aan. Als klein meisje maakte ik immers al krantjes. Maar later, toen ik bij de Denkacademie trainingen gaf, vertelde ik een ander verhaal. Mijn ouders werkten in het onderwijs en mijn eerste baan was op een hogeschool. Zo was mijn loopbaan weer rond.
Vanochtend, toen de herfstwind de beukenbladeren door de tuin joeg, besloot ik eerst maar eens buiten te gaan harken alvorens dit stukje te tikken. En zo ontstond de eerste zin. Ik verzin het niet.

Eerdere columns

 

 

 

Foto© Fjodor Buis

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris