Onze favorieten

Vier nieuwe boekentips

Ine over Blindganger van Michael Ondaatje

Wat het nieuwe boek van Booker Prize-winnaar Michael Ondaatje, Blindganger, (Nieuw Amsterdam) zo goed maakt is dat je gaat nadenken over je eigen ouders en je jeugd. Hoe goed ken je je vader en je moeder? Heb je ze alles durven vragen? En hoe betrouwbaar zijn je herinneringen? Alles in deze sensitieve roman van Ondaatje zegt: we weten niets maar we móeten er een verhaal van maken. Zonder dat kunnen we niet leven.

In Blindganger blikt een volwassen Nathaniel terug op een cruciaal jaar uit zijn jeugd: 1945, de oorlog is net voorbij, hij is veertien en hij woont in Londen. Zijn ouders zijn plotseling naar Singapore vertrokken en hebben hem en zijn zus onder toezicht van vreemden achtergelaten. Op een dag ontdekken de kinderen dat de hutkoffer van hun moeder nog in de kelder staat. Zij is niet weggegaan, maar waar is ze? Jaren later probeert Nathaniel te achterhalen wat er is gebeurd en wie zijn moeder eigenlijk was.

Blindganger is een briljante roman, een mengeling van historische feiten en fictie, waarin een betoverende verteller je naar ongekende oorden voert: een mosselboot op de Theems, een verlaten huis met slapende windhonden, een afgelegen dorp en een ommuurde tuin.

Ine studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, werkte jarenlang in de uitgeverij en is sinds 1 februari 2015 boekhandelaar in de stad waarin ze al sinds 1985 woont.

Eerdere favorieten van Ine

 

 

 

Foto ©Medea Huisman

Jacinthe over Tegenwoordig heet iedereen Sorry van Bart Moeyaert

Bozig staart het meisje op het omslag, geïllustreerd door de Koreaanse kunstenaar Jang Myeong Uk, de wereld in. Zo moet de twaalfjarige Bianca uit Tegenwoordig heet iedereen Sorry (Querido), de nieuwste (jeugd)roman van Bart Moeyaert, er inderdaad uitzien. Een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die alleen aandacht heeft voor broertje Alan met zijn hartafwijking. Onhandelbaar, zegt haar vader die met zijn nieuwe vriendin vertrokken is en zijn dochter liever niet meer ieder weekend op bezoek heeft. Bianca denkt er het hare van en trekt zich terug.

Dit klinkt misschien als het zoveelste probleemboek voor jongeren, maar Moeyaerts verhaal is verre van dat. Met veel gevoel voor sfeer en in prachtig beeldende taal brengt hij Bianca en haar omgeving tot leven. Origineel is de rol die Bianca’s lievelingssoap in de verhaallijn speelt. De ontmoeting met haar favoriete actrice Billie King zorgt uiteindelijk voor een ommekeer; zij doet Bianca inzien dat ze zich moet uitspreken. Op het achterblad kom je Bianca weer tegen, nu met ogen dicht. Na zestig korte hoofdstukken – één warme augustusmiddag lang – in haar hoofd te hebben gezeten, heb je als lezer het gevoel haar beter te kennen dan wie ook.

Jacinthe studeerde Franse taal- en letterkunde en werkte als vertaalster, onder meer bij het ministerie van Defensie. Na een verblijf van twee jaar in Italië kwam ze te werken in een boekhandel in Drenthe en vervolgens in Zutphen. Met twee jonge dochters zit ze thuis volop in de kinderboeken.

Eerdere favorieten van Jacinthe

 

 

 

 

Herman over Wereldgeschiedenis van Nederland

De Nederlandse geschiedenis bestaat niet, ziedaar de centrale boodschap van Wereldgeschiedenis van Nederland, samengesteld door Het Huygens Instituut. Een chronologische verzameling van meer dan 100 korte (6 pagina’s is zo’n beetje het maximum) stukken over de geschiedenis van Nederland, stuk voor stuk met een internationale, om niet te zeggen globaliserende invalshoek. En die invalshoek levert mooie nieuwe inzichten op. Wist u hoe internationaal de beroemde synode van Dordrecht was, met veel stemhebbende theologische delegaties van buiten Nederland? En wist u hoezeer het Amerikaanse Coca-Cola al in 1928 bij de Amsterdamse Olympische Spelen een consumptie-plek in Nederland veroverde? Of wist u dat Hans Brinker voor het eerst in een Amerikaanse jeugdroman zijn vinger in onze dijk stak? En dus niet in een of andere Hollandse ‘oersage’?

Ik wist het allemaal niet, maar nu wel dankzij de Wereldgeschiedenis van Nederland. Het kloeke boek, vol met hapklare brokken Nederland in internationaal perspectief, is ook nog eens prachtig uitgegeven, met goede illustraties en een zeer leesbare opmaak. Kortom: lezen!

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.

Eerdere favorieten van Herman

 

 

 

 

Foto ©Moniek Polak

Juliette over Ik zal verdwijnen in het donker van Michelle McNamara

Ik zal verdwijnen in het donker (Lebovski) beschrijft de zoektocht naar de Golden State Killer, de man die tussen 1974 en 1986 verantwoordelijk was voor vijftig verkrachtingen en dertien moorden in Californië. Schrijfster Michelle McNamara, van jongs af aan gefascineerd door onopgeloste moorden, raakte geobsedeerd door de zaak van de Golden State Killer. Haar bevindingen deelde ze via haar blog True Crime Diary en na verschillende publicaties kreeg ze een boekcontract aangeboden. Mcnamara was al een heel eind met het manuscript tot ze in 2016 plotseling overleed. Haar echtgenoot vroeg schrijver Billy Jensen en onderzoeker Paul Haynes om het boek te voltooien.

In het boek worden veel verschillende misdrijven van de Golden State Killer beschreven, maar ook het verloop van het onderzoek vanaf de jaren ’70 en hoe de rechercheurs steeds weer op een dood spoor uitkomen. De foto’s en de zeer gedetailleerde beschrijvingen maken het boek persoonlijk en indringend. Ik vond het indrukwekkend om te lezen over zulke heftige verhalen, die ook nog eens waargebeurd zijn.

Michelle McNamara voorspelde destijds dat wanneer het boek zou verschijnen, de Golden State Killer spoedig gepakt zou worden. En hoe bijzonder: haar voorspelling kwam uit. In april 2018 werd de inmiddels 72-jarige dader opgepakt, die in beeld kwam door een DNA-match. 

Juliette heeft dit jaar haar VWO-diploma gehaald aan het Baudartius College in Zutphen.  Ze heeft nu een tussenjaar en werkt sinds augustus bij de boekhandel. Ze vindt het vooral leuk om thrillers te lezen.

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris