Onze favorieten

Zeven nieuwe boekentips

Brecht over Eeuwen van duisternis van Catherine Nixey

Geboeid en met stijgende verbazing las ik Eeuwen van duisternis geschreven door de jonge, Engelse classica Catherine Nixey (vertaling: Aad Janssen, Marianne Palm en Pon Ruiter).
Een boek dat handelt over de vroegchristelijke beeldenstorm gericht op de vernietiging van het erfgoed van de antieke cultuur, maar ook zelf een soort beeldenstorm is, omdat er een aantal historische gemeenplaatsen overtuigend wordt uitgedaagd. Zo tart Nixey de leerstelling als zou de vroegchristelijke religie vooral vreedzaam zijn geweest en stelt ze vraagtekens bij het idee van de zorgvuldige, christelijke overlevering van het klassieke erfgoed.
Nixey laat zien dat dat op zijn minst een halve waarheid is, waaraan een nachtmerrie van monsterachtige omvang en agressie voorafging. Ze vertelt de ongekende geschiedenis van een fanatieke, jonge religie die tempels verwoestte, grootse literatuur en kunst vernietigde in een poging het antieke verleden uit te wissen. Zo blijkt IS niet de eerste en vast niet de laatste groepering die erfgoed en geschiedenis zo ingrijpend verwoest. Een belangrijk boek voor het historisch en maatschappelijk debat over godsdienstwaanzin en erfgoed.

Brecht studeert geschiedenis en werkt in zijn vrije uren in onze boekhandel. De geschiedeniskast heeft uiteraard zijn warme belangstelling. Daarnaast leest Brecht graag lijvige filosofieboeken en mooie literaire romans. Hij verzamelt de Perpetua-reeks. Vanaf dinsdag 27 september zien we hem elke laatste dinsdag van de maand in De Wereld Draait Door, waar hij ons vertegenwoordigt in het boekenpanel.

Eerdere favorieten van Brecht

 

 

 

 

Brecht2 

Herman over Volledige Vergunning van Midas Dekkers

'Een najaarslied van weemoed en verlangen, een ode aan vroeger tijden, een toost op de stamtafel. Dat alles is Volledige Vergunning, het nieuwste boek van Midas Dekkers, groot schrijver, innemende drinker.
Kijk naar de foto van Cafe Het Wapen van Heeckeren te Hummelo (p. 207), inmiddels gesloten; links achter de oude tapkast die avond en avond alleen nog gebruikt werd door de kastelein zelf die daar met z’n rug naar de klanten en dus onzichtbaar z’n bessenjenevertjes dronk. Kijk ook naar de opgezette fazant boven op de tapkast. Die fazant is 8 jaar geleden gepromoveerd tot wisseltrofee van ons illustere Zutphense voetbalgenootschap NOTT (Nooit Op Tijd Thuis).
Dat van die bessenjenever en de fazant wist de schrijver niet, maar verder kennen kroegen voor hem geen geheimen; zelfs de loterijclub van onze Zutphense Korenbeurs staat in zijn boek. Lees in deze donkere dagen Volledige Vergunning (vergeet dan even dat drinken het nieuwe roken is) en verwarm u aan de tijdvrije geborgenheid van het klassieke cafe.'

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine. 

Eerdere favorieten van Herman

 

 

 

 

 

Foto © Moniek Polak

Jacinthe over Weg met Eddy Bellegueule en Geschiedenis van geweld van Édouard Louis

'In mijn vakantie las ik twee romans van de jonge Franse schrijver Édouard Louis; Weg met Eddy Bellegueule (vertaald door Edu Borger) –  het sterk autobiografische debuut uit 2014 over zijn jeugd in een armoedig en homofoob arbeidersmilieu in Picardië, waarmee hij zowel in eigen land als ver daarbuiten furore maakte – en het onlangs verschenen vervolg Geschiedenis van geweld. Geen gezellige lectuur, maar onontkoombaar. Vooral het laatste boek, waarin Louis verslag doet van zijn verkrachting door een Algerijn, is pijnlijk maar fascinerend. Akelig precies beschrijft Louis de diepere oorzaken en gevoelens die tot het voorval hebben geleid. Door het verhaal via zijn zus te vertellen, maakt hij ook zichzelf onderwerp van onderzoek. Een knap geconstrueerd en vooral erg relevant boek over de vele verschijningsvormen van uitsluiting en geweld.'

Jacinthe studeerde Franse taal- en letterkunde en werkte als vertaalster, onder meer bij het ministerie van Defensie. Na een verblijf van twee jaar in Italië kwam ze te werken in een boekhandel in Drenthe en vervolgens in Zutphen. Met twee jonge dochters zit ze thuis volop in de kinderboeken.

Eerdere favorieten van Jacinthe

 

 

 

 

 

 Jacinthe

Lieve over De soldaat was een dolfijn van Eva Meijer

'Ik heb me altijd al veel beziggehouden met de vraag waarom dieren worden uitgebuit door mensen. Waarom gebruiken mensen dieren vaak verkeerd? Misschien vraag ik me nog wel het meest af waarom wij dat als normaal beschouwen. Eva Meijer beschrijft in haar essay hoe we anders met niet-menselijke dieren kunnen omgaan. Een manier is om ze als medeburgers te beschouwen. Haar titel verklapt het al: niet alleen een mens, maar ook een dolfijn kan een soldaat zijn. In haar essay denkt Eva Meijer na over de vraag of dieren zouden kunnen deelnemen aan de menselijke politiek. Ik vond het een erg bijzonder vraagstuk om me in te verdiepen. Haar verhaal is scherp en confronterend, en maakte me bewust van het feit dat wij mensen nog veel meer moeten veranderen aan onze manier van samenleven met dieren.'

Lieve is dit jaar bezig met het maken van films en wil zich dolgraag aanmelden bij een filmacademie. Biografieën over interessante personen of emotioneel geladen romans spreken haar aan. Werken bij Van Someren & Ten Bosch bevalt haar heel goed. Al die mensen die lezen en al die interesses: ze zou er wel een film over willen maken. 

 

 

  

Malou over Het monster van Essex van Sarah Perry

'In Het monster van Essex, dat zich afspeelt aan het eind van de 19e eeuw, reist de jonge weduwe Cora Seaborne naar het dorpje Aldwinter in Essex, waar een Loch Ness-achtig monster de zee zou terroriseren. Op zoek naar dit monster ontmoet zij de stugge dominee William Ransome die niks moet hebben van fossielen en monsters. Toch ontwikkelt Cora een bijzondere band met William, een band die misschien wel iets té bijzonder is. Nog veel meer personages en aspecten komen in dit boek voorbij; medische ontwikkelingen, de problemen met huisvesting in Londen, de mysterieuze ziekte van de beeldschone vrouw van William en de sociale problemen van Cora’s zoon Francis.

Verschillende verhaallijnen zijn in het boek knap verweven. In sommige opvattingen en gebruiken schemert door dat het verhaal zich niet in onze tijd afspeelt, maar dit blijft subtiel, misschien af en toe iets te subtiel. Maar dat is dan ook het enige wat ik op dit boek kan aanmerken.'

Malou studeert geneeskunde in Leiden en werkt op zaterdag in onze boekhandel. (Dikke) romans met een goed verhaal hebben haar voorkeur, maar medische boeken spreken haar ook aan. In het afgelopen jaar schreef ze een blog over haar belevenissen in onze winkel op: vansomerenblogt.wordpress.com

Eerdere favorieten van Malou

 

 

 

 

 
 Foto © Jacinthe Sykora

 

Monica over Hier woon ik van Fiep Westendorp

'Samen met mijn kleinkind Gijs (1,5) kijken in het boek van Fiep Westendorp Hier woon ik is heel erg leuk! Er is een keuken, een woonkamer, een slaapkamer, een badkamer en nog veel meer. De badkamer met douche vond Gijs geweldig. Hij loopt nu de hele dag alles aan te wijzen en doessss te roepen. Het in stevig karton uitgevoerde boek heeft de vorm van een grachtenhuis.  De allerjongsten kunnen er eindeloos naar kijken en mee spelen.'

Monica studeerde pedagogiek, maar toen ze in 1999 de kans kreeg bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch te komen werken, greep ze die met beide handen aan. Ze is lid van twee leesclubs, haar voorkeur gaat uit naar toegankelijke geschiedenisboeken.

Eerdere favorieten van Monica

 

 

 

 

Monica Nieuw 

Foto © Jacinthe Sykora

Tatjana over Het Noordwater van Ian McGuire

Nieuwsgierig geworden door de lovende recensies begon ik aan Het Noordwater van Ian McGuire (vertaald door Luud Dorresteyn en Otto Biersma) en werd direct gegrepen.
McGuire schetst een fantastisch tijdsbeeld van de meedogenloze wereld van de walvisvaart, waarin fatsoen en hygiëne ver te zoeken zijn. Door het gebruik van rauwe en beeldende taal wordt dit tijdens het lezen nog sterker voelbaar.
Patrick Sumner, de hoofdpersoon, monstert aan als scheepsarts op de walvisvaarder The Volunteer. Tijdens de barre tocht naar de wateren bij Groenland wordt een scheepsjongen bruut verkracht en vermoord. Ondanks zijn eigen problemen en de ontberingen aan de rand van de poolcirkel gaat Sumner op zoek naar gerechtigheid.
Een verhaal over overleven in mensonwaardige omstandigheden en de kracht om ondanks toch het goede te doen. Het Noordwater grijpt je vanaf het begin bij de keel en laat je niet meer los.

Tatjana studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

 

 

  

Welmoet over Wormen en Engelen van Maarten van der Graaff

'In Wormen en Engelen beschrijft Maarten van der Graaff de zoektocht van student Bram Korteweg naar de vraag hoe te leven zonder God. Komend van de Zuid-Hollandse eilanden met daar opgedane vastliggende waarden van geloof en kerk zoekt hij zich een weg in studentenstad Utrecht. De relatie met zijn (gescheiden) ouders enerzijds en de contacten met zijn nieuwe vrienden in Utrecht anderzijds vormen de kern van het verhaal. In zijn zoektocht slaat hij geen deuren dicht naar het verleden, hij beschrijft een in ontwikkeling zijnde jongeman in al zijn ongemak, onhandigheid en zelfspot. De schrijfstijl verraadt bij vlagen de dichter die Maarten van der Graaff (ook) is. In de verhaallijn is hij bij tijd en wijle wat warrig en onderzoekend, waardoor het geen makkelijk boek is.
Wat mij na lezing van het boek vooral bijbleef is de vraag: hoe dichten we de kloof tussen de benepenheid van de oudtestamentische kerk en de vrijheid-blijheid van de ‘ieder voor zich kerk’ van nu.'

Welmoet werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september werkt ze op maandagmiddag in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving. 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris : 19