Onze favorieten

Vier nieuwe boekentips

Brecht over Over oude wegen van Matthijs Deen

Met De Middellandse Zee legde de beroemde historicus Fernand Braudel het fundament voor een nieuwe traditie van geschiedschrijving, waarbij een geografisch gegeven het fundament vormt voor een historisch boek. Matthijs Deen treedt met Over oude wegen in de voetsporen van deze traditie. In zijn boek vormen de Europese wegen het uitgangspunt om de geschiedenis van het continent te vertellen. Opmerkelijk, aangezien Europa, ondanks de zogenoemde E-routes, een equivalent ontbeert van de historische Route 66 die een belangrijke rol speelt in de verbeelding en geschiedenis van de Verenigde Staten. Toch toont Deen overtuigend aan dat dergelijke wegen in Europa wel degelijk bestonden en bestaan. Onder iedere verharde weg een karrenspoor, uitgesleten wegen door de voetstappen en wielen van de mensen die erover trokken.
Zijn boek leest als een intrigerende reis door tijd en ruimte. Hij neemt ons mee van Oost naar West en van Noord naar Zuid, van de eerste nomadische bewoners van het continent tot de racende aristocraten van de twintigste eeuw. Een web van verhalen en wegen die landen en mensen al eeuwenlang verbinden. Wegen die zijn en worden gebruikt door de meest uiteenlopende reizigers, van de Napoleontische legers tot de Aziatische toeristen en van de zeventiende-eeuwse handelsreizigers tot de hedendaagse vluchtelingen. Altijd onderweg, zonder dat we ooit onze bestemming bereiken, van de vroegste tijd tot nu. Of in de legendarische woorden van Jack Kerouac: ‘There was nowhere to go but everywhere, so just keep on rolling under te stars.’

Brecht studeert geschiedenis en werkt in zijn vrije uren in onze boekhandel. De geschiedeniskast heeft uiteraard zijn warme belangstelling. Daarnaast leest Brecht graag lijvige filosofieboeken en mooie literaire romans. Hij verzamelt de Perpetua-reeks.

Eerdere favorieten van Brecht

 

 

 

 

 

Ine over Lean on Pete van Willy Vlautin

Een in de steek gelaten jongen en een afgedankt renpaard op reis, dwars door Amerika. Willy Vlautin – hij wordt vergeleken met John Steinbeck en Raymond Carver – trekt je vanaf de eerste pagina het verhaal in. En dat komt door de pure stem van de 15-jarige Charley. Het is een fijne jongen, deze Charley. Hij wil oprecht iets van het leven maken, maar heeft de pech dat hij in het verkeerde nest is geboren. Zijn vader laat hem vaak alleen achter, zonder eten of geld, om zelf de bloemetjes buiten te zetten. Zijn moeder is al jaren geleden vertrokken. Dat Charley steelt is volkomen begrijpelijk. Je gunt hem zijn gejatte blikken soep en de liters benzine die hij stiekem uit auto’s tapt. Lean on Pete is een buitengewoon intens verhaal over de bikkelharde strijd om het bestaan. Een van de weinige boeken waarbij ik blij was dat het goed afliep. Zo terecht, dat deze jongen een thuis vindt. Er is nu ook een film, die is ook vast prachtig.

Ine studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, werkte jarenlang in de uitgeverij en is sinds 1 februari 2015 boekhandelaar in de stad waarin ze al sinds 1985 woont.

Eerdere favorieten van Ine

 

 

 

Foto @ Medea Huisman

Lieve over De gouden bril van Giorgio Bassani

Ik heb altijd al gehouden van de Italiaanse cultuur; van de zorgvuldige manier waarop ze hun eten bereiden en van hun romantische taal; van de tijd en aandacht die ze voor elkaar hebben. Het is daarom tijd om weer iets te lezen van een Italiaanse schrijver.
De gouden bril van Giorgio Bassani is een krachtige roman over een homoseksuele arts in de jaren dertig in Italië, die zijn verlangens niet mag uiten. In bijna elke zin voel je zijn worsteling. Bassani schrijft verhalend en met weinig dialogen, waardoor je niet precies weet wat zijn personages denken en weten. Toch lees je tussen de regels hoe ze zich voelen. Het geeft de roman een soort geheimzinnigheid die je extra alert maakt.
Vaak en snel ben ik geraakt door mensen die het moeilijk hebben, en wil ik hun verdriet wegnemen. Hoe is het toch mogelijk dat er altijd mensen worden gekwetst of buitengesloten in een samenleving? Ik hoop dat dit treurige verhaal zich nooit meer herhaalt.

Lieve is dit jaar bezig met het maken van films en wil zich dolgraag aanmelden bij een filmacademie. Biografieën over interessante personen of emotioneel geladen romans spreken haar aan. Werken bij Van Someren & Ten Bosch bevalt haar heel goed. Al die mensen die lezen en al die interesses: ze zou er wel een film over willen maken.

Eerdere favorieten van Lieve

 

Tatjana over Het meer van Bianca Bellová

Het boek dat zeker een tip verdient is Het meer van de Tsjechische schrijfster Bianca Bellová, over de jonge Nami en zijn zoektocht naar zijn afkomst. Nami groeit op bij zijn oma aan een giftig meer, dat langzaam opdroogt. De mensen in het dorp leiden een keihard bestaan: ‘De vrouwen hebben zorgen, de mannen drinken wodka en de kinderen hebben eczeem’. Hoewel er geen namen worden genoemd kun je je als lezer heel goed voorstellen dat dit verhaal zich afspeelt in een van de voormalige Sovjetrepublieken.
Wanneer zijn oma sterft, besluit Nami op zoek te gaan naar zijn moeder, aan wie hij slechts een vage herinnering heeft. Hij steekt het meer over en belandt in de grote stad. Hij neemt allerlei baantjes en komt zo met verschillende werelden – arm en rijk – in aanraking. Om achter de waarheid van zijn afkomst te komen moet Nami uiteindelijk terugkeren naar het dorp aan het meer.
In rauwe taal en zeer beeldend wordt het dagelijkse leven van Nami beschreven, waardoor ik me een toeschouwer voelde van zijn harde bestaan. Ik werd geraakt door de sfeer in het boek, de uitzichtloosheid en de daarmee gepaard gaande onverschilligheid. En tegelijkertijd werd ik ontroerd door die jongen op weg naar volwassenheid. Een treffend en prachtig boek!

Tatjana studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

Eerdere favorieten van Tatjana

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris