Onze favorieten

Drie nieuwe boekentips

Ine over De twaalfjarige bruiloft van Maeve Brennan

2018 was het jaar van de herontdekte schrijfsters Elizabeth Jane Howard en Jane Gardam. Aan dit rijtje zou ik graag de Ierse Maeve Brennan (1917-1993) willen toevoegen. Waar Howard en Gardam hele tijdperken neerzetten, beschrijft Brennan de binnenwereld van een Ierse huisvrouw in de jaren vijftig. Ik heb niet vaak zulke magische zinnen gelezen over het dagelijks leven binnen de vier muren van een rijtjeshuis.

Daar woont Delia Bagot met haar twee dochtertjes - Lily van zes en Margaret van vier –, poes Rupert, poes Minnie en hond Bennie. De beschrijving van die heerlijke huisdieren, die stiekem bij Delia en de kinderen in bed slapen, is ronduit schitterend, net als die van de meisjes.

En mevrouw Bagot had ook wel op de vloer willen liggen met de kinderen, en ze alle twee omhelzen en ze met haar handen in haar geheugen persen zodat ze hen altijd voor zich kon zien zoals ze nu waren – levendig en vol vertrouwen in hun onafhankelijkheid, en met hun ogen op haar gericht. Ze zagen haar. Dat wist ze.

In het huis woont ook een man, Martin Bagot, met wie Delia ooit gelukkig was. Maar Delia en Martin kunnen niet meer met elkaar communiceren. Ze slapen apart. Er was veel spanning in huis. Ze voelde zich voortdurend angstig, alsof er iets verschrikkelijks kon gebeuren.

Maeve Brennan zelf leidde, na een mislukt huwelijk, een tamelijk droevig leven. Met haar hond en katten zwierf ze van het ene onderkomen naar het andere. Haar werkgever The New Yorker vond het goed dat ze af en toe in de dames-wc overnachtte. Soms brak ze in bij het redactiekantoor van het weekblad, waar ze haar woede op het meubilair uitleefde.

Ine studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, werkte jarenlang in de uitgeverij en is sinds 1 februari 2015 boekhandelaar in de stad waarin ze al sinds 1985 woont.

Eerdere favorieten van Ine

 

 

 

 

Foto @ Medea Huisman

Monica over De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam

voor kinderen vanaf 10 jaar

Arend van Dam heeft veel historische kinderboeken geschreven, waarvan het laatste, De reis van Syntax Bosselman, dit jaar verscheen. Het boek speelt zich af tegen het decor van de wereldtentoonstelling  te Amsterdam in 1883, op het huidige Museumplein. Daar konden een half jaar lang mensen uit allerlei landen in hun eigen gecreëerde culturele omgeving bekeken worden, zoals ex-slaaf Syntax Bosselman, een van de 28 Surinaamse reizigers die geronseld werden voor deze tentoonstelling.

Het boek bevat verschillende verhaallijnen. Zo volgen we de belevenissen van Syntax en de overige groepsleden. Daarnaast maken we kennis met mensen die zijdelings met de slavenhandel te maken hadden, zoals Jan Pieterszoon Coen, Jan van Riebeeck en de slaaf Tula. En ten slotte leven we mee met de zoektocht van de auteur naar informatie over ruim 250 jaar slavernij verleden en lezen we wat hij hiervan geleerd heeft. Van Dam: Geschiedenis is geen voldongen feit. Ons beeld van vroeger verandert met de tijd. In dit boek heb ik een aantal verhalen rond het thema van de slavernij verteld. Vertellen die het hele verhaal? Vast niet. Ik zie het boek als een dossier. Dat dossier blijft open!

Het boek heeft me regelmatig verbaasd. Ik realiseerde me dat in onze geschiedenislessen vroeger veel zaken verhuld zijn. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zouden dit moeten lezen.

Monica studeerde pedagogiek, maar toen ze in 1999 de kans kreeg bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch te komen werken, greep ze die met beide handen aan. Ze is lid van twee leesclubs, haar voorkeur gaat uit naar toegankelijke geschiedenisboeken.

Eerdere favorieten van Monica

 

 

 

 

 

Foto © Jacinthe Sykora

Welmoet over De porseleinkast, faxen aan Ger van Nicolien Mizee

Mijn grote liefde: boeken waarbij ik met enige regelmaat in gepeins verzonken voor me uitstaar en me afvraag: hoe zit dat bij mij? De porseleinkast is zo’n boek. In haar heldere, scherpzinnige en geestige stijl ontleedt Nicolien Mizee haar leven. Ze neemt ons mee in haar worsteling om helderheid te krijgen wie ze is. Wat me opvalt is dat het zo moeilijk is om mensen duidelijk te maken wat ik bedoel, ik ben het grootste deel van mijn tijd bezig uit te leggen wat ik niét bedoel.

De vorm waarin ze het boek giet, faxen aan Ger, is betekenisvol. Ger antwoordt niet en laat haar daarmee volledig vrij in haar denken, dit in tegenstelling tot haar moeder die ze beschrijft als een manipulatieve vrouw. Zoals ieder kind heb ik me gemodelleerd naar mijn moeders beeld van mij. Au, jammert de dochter/moeder in mij.

Gelukkig is Nicolien uitsluitend geïnteresseerd in de analyse van gebeurtenissen en klaagt ze niemand aan. Zelfspot en een hilarische pen maken dit boek licht en doen me verlangen naar een vervolg.

Welmoet werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september werkt ze op maandagmiddag in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving.

Eerdere favorieten van Welmoet

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris