Onze favorieten

Vier nieuwe boekentips

Ine over Lean on Pete van Willy Vlautin

Een in de steek gelaten jongen en een afgedankt renpaard op reis, dwars door Amerika. Willy Vlautin – hij wordt vergeleken met John Steinbeck en Raymond Carver – trekt je vanaf de eerste pagina het verhaal in. En dat komt door de pure stem van de 15-jarige Charley. Het is een fijne jongen, deze Charley. Hij wil oprecht iets van het leven maken, maar heeft de pech dat hij in het verkeerde nest is geboren. Zijn vader laat hem vaak alleen achter, zonder eten of geld, om zelf de bloemetjes buiten te zetten. Zijn moeder is al jaren geleden vertrokken. Dat Charley steelt is volkomen begrijpelijk. Je gunt hem zijn gejatte blikken soep en de liters benzine die hij stiekem uit auto’s tapt. Lean on Pete is een buitengewoon intens verhaal over de bikkelharde strijd om het bestaan. Een van de weinige boeken waarbij ik blij was dat het goed afliep. Zo terecht, dat deze jongen een thuis vindt. Er is nu ook een film, die is ook vast prachtig.

Ine studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, werkte jarenlang in de uitgeverij en is sinds 1 februari 2015 boekhandelaar in de stad waarin ze al sinds 1985 woont.

Eerdere favorieten van Ine

 

 

 

Foto @ Medea Huisman

Tatjana over Het meer van Bianca Bellová

Het boek dat zeker een tip verdient is Het meer van de Tsjechische schrijfster Bianca Bellová, over de jonge Nami en zijn zoektocht naar zijn afkomst. Nami groeit op bij zijn oma aan een giftig meer, dat langzaam opdroogt. De mensen in het dorp leiden een keihard bestaan: ‘De vrouwen hebben zorgen, de mannen drinken wodka en de kinderen hebben eczeem’. Hoewel er geen namen worden genoemd kun je je als lezer heel goed voorstellen dat dit verhaal zich afspeelt in een van de voormalige Sovjetrepublieken.
Wanneer zijn oma sterft, besluit Nami op zoek te gaan naar zijn moeder, aan wie hij slechts een vage herinnering heeft. Hij steekt het meer over en belandt in de grote stad. Hij neemt allerlei baantjes en komt zo met verschillende werelden – arm en rijk – in aanraking. Om achter de waarheid van zijn afkomst te komen moet Nami uiteindelijk terugkeren naar het dorp aan het meer.
In rauwe taal en zeer beeldend wordt het dagelijkse leven van Nami beschreven, waardoor ik me een toeschouwer voelde van zijn harde bestaan. Ik werd geraakt door de sfeer in het boek, de uitzichtloosheid en de daarmee gepaard gaande onverschilligheid. En tegelijkertijd werd ik ontroerd door die jongen op weg naar volwassenheid. Een treffend en prachtig boek!

Tatjana studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

Eerdere favorieten van Tatjana

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris