Onze favorieten

Zes nieuwe boekentips

Herman over Nobel streven van Frits van Oostrom

'Het verhaal van ridder Jan van Brederode (rond het jaar 1400) heel kort samengevat: kinderloos stamhouder in familie van rijke adel / financieel afgeknepen door zijn schoonvader / kartuizer monnik om zijn schoonvader te ontlopen en om het familiebezit veilig te stellen / het klooster weer uit om, vergeefs, achter de erfenis van schoonpapa aan te gaan / als afvallige kartuizer geweigerd in Engelse dienst / als huurling in Franse dienst gedood in de slag bij Azincourt.
Dit verhaal is zo fantastisch, zo absurd, dat het in boekvorm alleen geloofwaardig is wanneer het echt gebeurd zou zijn. En het is echt gebeurd, zoals Van Oostrom aantoont met onder meer originele documenten; zelfs de kwitantie van onze Jan voor de huurlinggage staat in het boek afgebeeld. Op nobelstreven.nl staan verder aantekeningen met bewijsplaatsen van het verhaal.
Mijn enthousiasme voor dit boek komt door de inhoud én de verpakking. De inhoud is wetenschappelijk verantwoorde geschiedenis, en de verpakking is een bijzondere vorm van literaire non-fictie: Van Oostrom schrijft origineel en ritmisch - je leest als vanzelf door, met her en der een onverwacht hedendaags woord als crowdfunding, kwaliteitsimpuls, streetwise of geitenpaadje. Dergelijke woorden leggen een brug van 600 jaar, en Van Oostrom trekt je zo nog dieper het verhaal in, niet een verhaal over karikaturale middeleeuwers, maar over echte mensen. Lezen!'

Sinds 1987 is Herman advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.

Eerdere favorieten van Herman

 

 

 

  

Foto © Moniek Polak

Jacinthe over Herfst van Ali Smith

'Onbekend met haar werk en op het verkeerde been gezet door het prachtige omslag van de Engelse editie (Early November Tunnel van David Hockney), dacht ik in Herfst van Ali Smith vooral bespiegelingen over de natuur te vinden. Het bleek een verrassend actuele roman over het verscheurde Engeland van na de Brexit: ‘Overal in het land heerste verdriet en feestvreugde.’ Maar meer nog is Herfst een poëtische, bij vlagen raadselachtige en soms komische roman over ouderdom, sterfelijkheid, maar ook liefde en kunst, kortom over het leven.
Ontroerend is het verhaal van de levenslange vriendschap tussen de 32-jarige Elisabeth en de 101-jarige Daniel Gluck - volgens Elisabeths moeder een ouwe nicht in een huis vol kunstige kunst. Hun vriendschap begint als Elisabeth op haar achtste naast Daniel komt wonen. Anders dan haar moeder neemt deze hoogbejaarde liedjesschrijver haar serieus en leert hij haar wat het leven de moeite waard maakt: "Degene die het verhaal verzint, verzint de wereld," aldus Daniel.
Deze zomer verschijnt de vertaling van Winter, het tweede deel van wat uiteindelijk een vierluik zal worden. Ik kijk er al naar uit.

Jacinthe studeerde Franse taal- en letterkunde en werkte als vertaalster, onder meer bij het ministerie van Defensie. Na een verblijf van twee jaar in Italië kwam ze te werken in een boekhandel in Drenthe en vervolgens in Zutphen. Met twee jonge dochters zit ze thuis volop in de kinderboeken.

Eerdere favorieten van Jacinthe

 

 

 

 

Lieve over Gebrek is een groot woord van Nina Polak

‘"Van types zoals ik - er zijn er meer, ik ken ze, bootmensen, zeeclochards - zou je kunnen beweren dat we rondjes draaien om de illusie van vooruitgang te behouden." Een zin die treffend de sfeer weergeeft van Gebrek is een groot woord. We volgen Nynke Nauta die al een jaar of zeven op zee is om zeilboten van rijke mensen op hun bestemming te brengen. Totdat ze de Amsterdamse familie tegenkomt in Cannes waar ze eerder werd opgevangen nadat haar afstandelijke moeder was overleden. Ze besluit om nog een zomer bij hen door te brengen.
Daar begint de grote existentiële zoektocht van Nynke, die geen vrede lijkt te hebben met haar innerlijke rusteloosheid. Haar verleden komt langzamerhand dichterbij, ze kan er niet aan ontsnappen: haar ex die weer aan haar mouw trekt en de akelige dood van haar moeder. Het liefst probeert ze hier niet over na te denken. Telkens hangt ze tussen vrijheid en verplichtingen in.
Ik zag mezelf een beetje terug in Nynke die constant wankelt tussen de angst voor afwijzing en het verlangen naar geborgenheid. Het is niet altijd makkelijk om te begrijpen wat je nou echt wilt. Een sprankelende roman over vrijheid, geborgenheid en confrontatie. Ontroerend en slim geschreven.'

Lieve is dit jaar bezig met het maken van films en wil zich dolgraag aanmelden bij een filmacademie. Biografieën over interessante personen of emotioneel geladen romans spreken haar aan. Werken bij Van Someren & Ten Bosch bevalt haar heel goed. Al die mensen die lezen en al die interesses: ze zou er wel een film over willen maken.

Eerdere favorieten van Lieve

 

 

 

 

 

Monica over Hoe komen wij heelhuids uit deze hel van Janine Jager

'Janine Jager vertelt aan de hand van tal van brieven, dagboeken en verhalen van Nederlandse ooggetuigen, het verhaal van enkele honderden Nederlanders rondom de dramatische gebeurtenissen van de Russische Revolutie van 1917.
In februari werd het tsaristisch regime omvergeworpen en in oktober namen de bolsjewieken de macht over. Kort daarna brak de burgeroorlog uit.
Veel van deze Nederlanders waren in Rusland geboren of er op jonge leeftijd naartoe getrokken, op zoek naar avontuur. In tsaristisch Rusland hadden zij als zakenmensen of technici een goede positie verworven, maar in de communistische Sovjetrepubliek was voor hen geen plaats meer. Een gevaarlijke vlucht naar Nederland vormde vaak de enige uitweg in hun benarde situatie.
Hun ervaringen en wanhoop in deze jaren van chaos, ontbering en terreur wordt heel voelbaar. Het boek geeft een heel goed tijdsbeeld.
Dit boek sprak me bijzonder aan vanwege de spanning die Rusland (Poetin) nu in Europa oproept. Ook het hoofdstuk over Nederlanders op de zoutmijn "Peter de Groote" in Stoupky greep me bij de keel. Stoupky ligt 80 km van de rampplek van de MH 17.'

Monica studeerde pedagogiek, maar toen ze in 1999 de kans kreeg bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch te komen werken, greep ze die met beide handen aan. Ze is lid van twee leesclubs, haar voorkeur gaat uit naar toegankelijke geschiedenisboeken.

Eerdere favorieten van Monica

 

 

 

 

Monica Nieuw 

Foto © Jacinthe Sykora

Tatjana over De blinde uil van Sadegh Hedayat

'Ik vind het altijd weer verwonderlijk hoe een verhaal je mee kan nemen naar een andere wereld, soms naar de diepste duisternis van het menselijk bestaan, zoals De blinde uil van de Iraanse schrijver Sadegh Hedayat (1903 – 1951) doet. In zijn nawoord verheldert vertaler Gert J.J. de Vries deze zwarte roman door onder andere een korte schets van het leven van Hedayat, die nooit zijn draai heeft kunnen vinden in de maatschappij en op 48-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. De blinde uil is duidelijk een reflectie van zijn moeizame leven.
De ongelukkige verteller in het boek slijt zijn dagen opium rokend tussen de vier muren van zijn kamer, waardoor visioen en werkelijkheid in elkaar overlopen. In het boek regeert de angst; alle handelingen spitsen zich toe op de onontkoombare dood.
Zware kost dus, maar door het eenvoudige taalgebruik, de heldere zinnen en de krachtige herhalingen van beelden en geluiden, kost het je als lezer geen enkele moeite om je te laten meevoeren naar de duistere uithoeken van de geest van de verteller.'

Tatjana studeerde Russische taal- en letterkunde in Leiden en werkte jarenlang bij het ministerie van Defensie. Ze woont met haar gezin in Zutphen. Naast de klassieke ‘Russen’ leest ze graag historische romans.

​Eerdere favorieten van Tatjana

 

 

 

 

 

April 2018: Jacob van Lennep

'"Vanmorgen heb ik je moeder begraven," zo begint Marita Mathijsen de biografie van Jacob van Lennep en daarmee trekt ze ons het leven van deze negentiende-eeuwse schrijver/dichter in en benoemt ze een van de rode draden uit zijn leven.
Het levensverhaal van Jacob van Lennep dompelt ons onder in een wereld van herenclubs, politieke intriges, verliefdheden, buitenechtelijke kinderen en onmogelijke relaties. Marita Mathijsen beschrijft het aanstekelijke optimisme en de onuitputtelijke energie van Jacob van Lennep. Deze telg uit een voorname Amsterdamse familie wijdt zich als politicus, romanschrijver, dichter en samensteller van historische werken tot aan zijn dood aan "het goede".
Steeds weer duikt hij met al zijn enthousiasme in een nieuw project en schrijft, schrijft, schrijft: romans en poëzie, zoals een ander een ommetje maakt met zijn hond.
Hoort hij een mooi idee dan weet hij de plannen op stoom te brengen. In alles wat hij onderneemt is de belangstelling voor de historie leidend. Zo hebben we het aan hem te danken dat monumenten en historische gebouwen waaronder de Ridderzaal, aan de sloophamer zijn ontkomen. Mede dankzij hem is de Duinwaterleiding aangelegd en het Noordzeekanaal gegraven.
Zoals zo vaak in biografieën leren we niet alleen over het karakter en het leven van de hoofdpersoon maar zeker zo veel over de tijd waarin hij leefde. Door Marita Mathijsens persoonlijke stijl, inlevingsvermogen en humor ben ik gaan houden van deze bezielde schavuit, ondanks – of dankzij – al zijn fouten.'

Welmoet werkte jarenlang als psychotherapeut en relatietherapeut in een eigen praktijk. Op 1 januari 2017 is zij met pensioen gegaan en sinds september werkt ze op maandagmiddag in de boekwinkel. Lezen is voor haar van jongs af aan een bron van geluk geweest en heeft voeding gegeven aan haar begrip voor de mens en zijn of haar omgeving.

Eerdere favorieten van Welmoet

  

 

 

 

 

 Foto © Jacinthe Sykora 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris