Tip van Brecht: De Cazalets van Elizabeth Jane Howard

Marcel Proust is mijn literaire held. Zijn epos Op zoek naar de verloren tijd is mijn bijbel. Literatuur in zijn puurste vorm, als registratie van leven. Kronieken die tijdperken omspannen liggen mij dan ook na aan het hart. Afgelopen najaar verschenen de eerste twee delen van de vijfdelige, autobiografische familiesaga: De Cazalets, in een mooie vertaling van Inge Kok. Beginnend in 1937 en eindigend in 1947, geschreven door de Engelse schrijfster Elizabeth Jane Howard. In 1982 begon Howard, dochter van een rijke houthandelaar en een balletdanseres, aan een epos gebaseerd op de geschiedenis van haar eigen Londense familie.

Met scherpe pen schetst Elizabeth Jane Howard een gedetailleerd beeld van het familieleven van de gegoede burgerij en dat van hun personeel. Lichte jaren, het eerste deel, beslaat de onbekommerde en zonovergoten zomers van 1937 en ‘38 als de familie Cazalet traditioneel bijeenkomt op het familielandgoed Home Place in Sussex vlak buiten Londen. Hoewel Hitler zich op het continent ontpopt als een dictator noemen ze hem op het eiland schertsend 'de huisschilder', en weigeren ze hem serieus te nemen. En dus kan de lezer zich, net als de Cazalets, zorgeloos overgeven aan het goede leven van het Victoriaanse landhuis waar de thee onophoudelijk stroomt, de havermoutkoekjes nooit op raken, de mousseline jurken ruisen, konijnen dartelen over bedauwde gazons (en eindigen in de pastei). Waar gemusiceerd wordt, gelummeld in de tuin en gepicknickt op het strand.
Maar niets is bedrieglijker dan een Victoriaanse idylle, zo laat Howard ons zien. Met precisie beschrijft ze de beklemmende atmosfeer van het burgerlijke bestaan. Een wereld vol restricties en codes. Discretie, terughoudendheid en zelfbeheersing kenmerken de omgangsvormen van de familie – huilen of verdriet en pijn tonen zijn taboe.
Oudste zoon Hugh maakt zich zorgen om het familiebedrijf, zijn broer Edward houdt zich liever bezig met een buitenechtelijke affaire. Rupert, de jongste, geeft zijn droom kunstschilder te worden op voor een 'echte' baan om zijn veeleisende vrouw tevreden te houden, terwijl zus Rachel moet accepteren dat ze nooit samen zal kunnen zijn met haar grote liefde: de half-joodse vrouw Sid. Ondertussen hebben al hun jonge kinderen ook de nodige zorgen.
De kroniek ontbeert een plot en is even loom als de nauwgezet beschreven zwoele zomerdagen. Een grootse miniatuur van het dagelijks leven en de manier waarop tijd en ruimte daarop ingrijpen. Lichte jaren leest enerzijds als een onheilspellend voorspel en anderzijds als een proustiaans moment waarbij de geuren en kleuren van een andere wereld minutieus tevoorschijn worden getoverd.

Brecht studeert geschiedenis en werkt in zijn vrije uren in onze boekhandel. De geschiedeniskast heeft uiteraard zijn warme belangstelling. Daarnaast leest Brecht graag lijvige filosofieboeken en mooie literaire romans. Hij verzamelt de Perpetua-reeks. Van najaar 2016 tot voorjaar 2018 maakte hij deel uit van het boekenpanel van De Wereld Draait Door

Eerdere tips van Brecht

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris