Tip van Ine: Familiestukken van Alice Munro

Er is maar één boek dat ik deze maand wil aanbevelen en dat is de nieuwe Alice Munro. De Nobelprijswinnares is een van onze beste hedendaagse schrijvers. Haar verhalen zijn eigenlijk kleine romans;  in 40 pagina’s weet ze een heel leven neer te zetten. Familiestukken, een nieuwe bundeling van haar mooiste werk, verschijnt volgende week en is samengesteld door (moeder en dochter) Marja Pruis en Greta Le Blansch. Lees Munro, proef haar formidabele schrijfstijl en leef mee met haar personages.

Wat maakt Alice Munro zo bijzonder? Allereerst dat haar personages zo ontroerend gewoon zijn. Ze zijn huisvrouw, kamermeisje, onderwijzeres of landarbeider. En ze reizen opvallend vaak met de bus of de trein. Elk leven is het portretteren waard, lijkt Munro te willen zeggen.

Pruis en Le Blansch kozen de parels uit haar werk en spiegelen in een persoonlijke inleiding haar thematiek aan hun eigen leven. Altijd gaat het bij Munro om mensen: hun gedrag, hun onmacht. Pruis: ‘Wat ik uiteindelijk heel sterk vind aan Munro’s intriges is dat ze haar personages zo veel ruimte geeft. Daardoor weten ze niet helemaal wat ze doen, wat hen juist zo menselijk maakt. Het is alsof ze laat zien dat de mens er niet op is toegerust zichzelf te begrijpen, en dat ze daar de gevolgen van laat zien.’

Munro’s verhalen getuigen van een groot inlevingsvermogen, maar denk niet dat ze soft is. Een vader ranselt zijn dochter af, een moeder kleineert haar dochter, een dochter verwaarloost haar oude, zieke moeder. Ze laat zien hoe het leven altijd weer doorgaat, ook na de meest pijnlijke ervaringen. Haar verhalen hebben vaak een scharnierpunt, een belangrijke, toevallige wending in het leven van de personages. Grote historische gebeurtenissen (D-Day bijvoorbeeld) doet ze af met een tussenzinnetje. Maar voor een gesprek over een onrustige koe, Margaret Rose genaamd, trekt ze een hele pagina uit. In de kleine dingen zit voor haar de essentie.

Haar stijl is precies en nooit opdringerig. Waar andere schrijvers soms honderden pagina’s nodig hebben, weet zij in een terloopse zin een personage neer te zetten en creëert ze in een enkele pagina een complete achtergrond. En dat zonder ingewikkeld te doen. Je hebt meteen het gevoel dat je die mensen al jaren kent.

Opvallend is ook dat niets extra gewicht lijkt te krijgen, nooit zul je haar betrappen op een extatische uithaal. Voor de goede lezer staat het tussen de regels en in dat ene zinnetje waar je bijna overheen leest. Net als Elizabeth Strout (zou zij het van Munro hebben geleerd?) is ze ‘een wonder in het ongezegd laten van dingen’, zoals Marja Pruis het mooi formuleert. Je kunt haar verhalen eindeloos herlezen, niet omdat ze niet beklijven, maar omdat je er telkens weer iets nieuws in ontdekt. En omdat je na afloop altijd weer iets geleerd hebt, waarmee je verder kunt in je eigen onbegrijpelijke leven.

Ine studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, werkte jarenlang in de uitgeverij en is sinds 1 februari 2015 boekhandelaar in de stad waarin ze al sinds 1985 woont.

Eerdere tips van Ine

 

 

 

 

 

 

Alice Munro, foto © Derek Shapton, Marja Pruis en Greta Le Blansch, foto © Maarten Tromp, foto Ine © Medea Huisman

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris