Jacinthe over Zeiseman van Martha Heesen

‘Op de bank voor het huis zit een man, grote handen werkeloos in de schoot, hoofd achterover. De morgenzon strijkt over zijn gezicht, over zijn dichte ogen, slaapt hij, nee, nee dat lijkt maar zo, hij slaapt niet, hij denkt na, want er waren toch kinderen daarnet, hij weet het bijna zeker, ze zaten bij hem op de bank, een zat er zelfs op de leuning, met haar grote rode schoenen naast hem op de zitting, en toen ze opsprong schudde de bank, en schudde hij mee, daardoor weet hij het zeker, bijna zeker. Ze kwamen even dagzeggen. Zo noemden ze het, dagzeggen. Was hij vriendelijk geweest?’

Eerder liet kinderboekenschrijfster Martha Heesen zich in een interview in de Volkskrant nog ontvallen misschien wel met schrijven te willen stoppen, maar toen was daar in de zomeraanbieding van Van Oorschot ineens de aankondiging van Zeiseman, haar eerste roman voor volwassenen. Voor wat dit etiket waard is, want haar jeugdboeken overstijgen moeiteloos iedere leeftijdsaanduiding. Ze schrijft ook helemaal niet speciaal voor kinderen, vertelt ze vaak. ‘Dat een boek lúkt, is voor mij het belangrijkste. En voor wie ze zijn? Weet ik veel! Sommige mensen hebben nu eenmaal een kinderhoofd (…) Als kind genoot ik juist van boeken die ik niet helemaal begreep. (…) En als je een keer een woord niet snapt dan vraag je het maar aan je moeder.’

Zeiseman is het verhaal van de oude Remigius, die zijn dagen in de afzondering van zijn tuin onder een ritselende abeel slijt. Zo nu en dan neemt hij de zeis ter hand om de brandnetels in zijn tuin te lijf te gaan, maar gaandeweg wordt hij steeds meer in beslag genomen door zijn herinneringen. Snel schakelend tussen heden en verleden geeft Heesen in korte hoofdstukken geraffineerd stukje bij beetje zijn geschiedenis prijs; hij is veel kwijtgeraakt (zijn vrouw, een zoon, een vriend). Zo rijst in prachtige taal een beeld op van de verschillende jongens en mannen die hij is geweest: ‘Hij ritselt van droogte, een opgevouwen poppetjesslinger, ze moesten hem maar uithangen, daar aan de drooglijnen boven zijn hoofd, de negatiefklemmen zitten er nog aan, feestelijk uithangen, alle mannen die hij was op een lange, lange rij en geen verschil.’ Gelukkig schuwt Heesen het grote drama en laat zij veel onuitgesproken.

 

Spannende familiegeschiedenis

Ook in haar jeugdboeken is suggereren haar grote kracht. ‘Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis,’ aldus de jury van de Theo Thijssenprijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, die zij in 2015 kreeg uitgereikt. Ik las Biezel en was meteen verkocht. Het boek blijkt exemplarisch voor een groot deel van haar werk; met veel omcirkelende bewegingen schetst Heesen de binnenwereld en het verleden van haar personages; stuk voor stuk dromerige, eenzelvige, maar ook eigenzinnige buitenbeentjes, die de wereld van de hen omringende volwassenen vaak glashelder doorzien. Tegelijkertijd ademt ieder boek een unieke sfeer.

Wat zou het mooi zijn als in het kielzog van Zeiseman ook een aantal van haar niet langer leverbare jeugdboeken opnieuw zouden worden uitgegeven. Voor wie niet bang is om als volwassene zo nu en dan ook eens met een kinderboek op schoot betrapt te worden: begin met Biezel of Bajaar (Gouden Lijst 2012) en je zult betoverd worden.

Zeiseman verschijnt half juli bij Van Oorschot.

Jacinthe studeerde Franse taal- en letterkunde en werkte als vertaalster, onder meer bij het ministerie van Defensie. Na een verblijf van twee jaar in Italië kwam ze te werken in een boekhandel in Drenthe en vervolgens in Zutphen. Met twee jonge dochters zit ze thuis volop in de kinderboeken.

Eerdere tips van uw boekhandel

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris