Herman over Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis

Het lemma zelfhulpboek geeft in minder dan een halve google-seconde ruim 80.000 resultaten. Met titels als ‘Hoe word ik gelukkig?’; ‘Wanneer kap jij ermee?’; ‘Je gevoel de baas’ en ‘Uit de ban van je fobie.’

Deze boeken schrijven je leefregels voor; ze geven je raad en roepen in koor: zo moet je leven! Aan het begin van de zomer heeft Lammert Kamphuis aan die grote stapel zijn Filosofie voor een weergaloos leven toegevoegd met als motto: ‘Je leeft maar één enkele keer, en denk er goed over na hoe je jouw eenmalige rol op het toneel spelen wilt.’

De flaptekst van de uitgever belooft troost, rust, meer plezier in je werk, begrip voor andersdenkenden, verrijking van vriendschappen. Kortom: een in voor- en in tegenspoed rijk vervuld leven. En dat alles door de kracht van filosofisch  denken, met hulp van grote filosofen.

Toen ik het boek de eerste keer gelezen had voelde ik naast enthousiasme ook een beetje weerzin. De kracht die Lammert ziet in het gesprek met jezelf onder begeleiding van grote filosofen doet bijna religieus aan en dat blief ik niet zo graag in een non-fictieboek.

Mijn lichte aversie was reden om Kamphuis’ hoofdstuk over geloof nog eens te lezen. Daarin geeft hij de tip om het gesprek over religie – dat maar al te vaak ontaardt in handgemeen of erger – te vervangen door een gesprek over grondstemmingen: Wat is jouw grondstemming?  Met hulp van filosofen als Heidegger, Augustinus, Robbie Williams, Nietzsche, Daniel Lohues, Gerard Reve en Plato komen zeven grondstemmingen voorbij, waaronder de grondstemming ‘spel’: mensen geloven omdat ze er plezier aan beleven. En precies dat plezier hoorde in de kerk van mijn jeugd bij het jongleren met woorden vanaf de preekstoel. Iedere week werd van een klein bijbelcitaat een heel gebouw neergezet.

De aversie maakte zo plaats voor waardering. Met kennis en kunde speelt Kamphuis het filosofenspel mee zoals dat al 2500 jaar gespeeld wordt. Hij maakte een eigentijds handboek voor, ouderwets gezegd, levensvragen. Die vragen (wat kan, moet of wil ik met kunst, met seks, met geloof, met vriendschap, met werk, met dood, met …) krijgen in eenvoudige woorden een prachtige verdieping. Reden genoeg om het boek te lezen en weg te geven.

Als bijvangst maak je met het boek ook nog eens kennis met 2500 jaar filosofen in makkelijk te onthouden one-liners. Eentje, als appetizer: woede is een mooie soldaat, maar een slechte generaal.

Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.

Eerdere tips van uw boekhandel

 

 

 

 

Foto © Moniek Polak

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris