Frits Boterman over Oswald Spengler

In 2017 verscheen de eerste Nederlandse vertaling van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. Frits Botermans promoveerde in 1992 op de Duitse cultuurpessimist en diens magnum opus. In september 2018 zal zijn dissertatie weer worden uitgegeven.

Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd. De consequentie daarvan was volgens hem dat de democratie afgeschaft moest worden en dat een nieuwe elite de macht zou krijgen. Toch verwierp Spengler het nationaalsocialisme, dat hij te 'volks' vond, net als het racisme en het antisemitisme van deze beweging. Boterman nuanceert de vele misverstanden over Spengler. Zonder hem op te hemelen of neer te sabelen schetst hij een fascinerend beeld van een van de invloedrijke denkers van de twintigste eeuw.

Frits Boterman (1948) is emeritus hoogleraar Moderne Geschiedenis van Duitsland na 1750. In 1992 promoveerde hij op het proefschrift Oswald Spengler en Der Untergang des Abendlandes. Hij publiceerde onder meer Moderne Geschiedenis van Duitsland 1800-heden, Terug naar Berlijn. Duitsland na de val van de Muur, Duitse dichters en denkers. Het belang van cultuur in de moderne Duitse geschiedenis en Cultuur als macht. Cultuurgeschiedenis van Duitsland 1800-heden.

Van Someren op woensdag
26 september 2018
20.00-21.30 uur
Locatie: Coehoornsingel 1

Toegangskaarten € 10,00

Reserveren is mogelijk, mits de kaarten binnen twee weken na reservering worden afgehaald.

 

 

 

 

 

Foto © Carmen Fredenthal

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris