Hans den Hartog Jager over vijftig Nederlandse kernkunstwerken

Op 19 januari 2019 opent in Museum de Fundatie de tentoonstelling Vrijheid. En gelijktijdig verschijnt het gelijknamige boek van Hans den Hartog Jager. Hierin toont en becommentarieert hij 50 kernkunstwerken die in de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Van Jan Dibbets’ 'Perspective Correction' (1968) tot Ria van Eijcks 'My Woven Diary' (1976-’77) van René Daniëls’ 'Aux Déon' (1985) tot Natasja Kensmils 'Zelfportret met kruis' (1999).

Natuurlijk is zo’n keuze subjectief, maar daar gaat het ook om: juist in deze tijden waarin de geschiedenis voortdurend wordt herschreven, blaast Den Hartog Jager de discussie over artistieke ijkpunten nieuw leven in. Welke kunstenaars zijn belangrijk in de kunstgeschiedenis? Kunnen tradities worden bijgesteld?

Door research te doen, en op basis van bijna vijfentwintig jaar ervaring als criticus en tentoonstellingsmaker, komt Den Hartog Jager tot een keuze die laat zien dat er wel degelijk dingen veranderen in de manier waarop we kijken naar kunst én naar de wereld. Vrijheid is daarmee een grote viering van de kracht van kunst: een boek dat de lezer niet alleen stimuleert om na te denken over de kunstgeschiedenis maar vooral om te genieten van alle prachtige, inspirerende en prikkelende kunstwerken die de afgelopen decennia in Nederland zijn gemaakt. Een nieuwe kunstgeschiedenis, voor een nieuwe tijd.

Kunstcriticus Hans den Hartog Jager is auteur van diverse boeken als Verf en Zie de Mens, en curator van exposities in onder meer museum De Fundatie in Zwolle. Hij publiceert over literatuur en beeldende kunst in HP/De Tijd en NRC Handelsblad.

Van Someren op woensdag
20 februari 2019
20.00 – 21.30 uur
Locatie: Coehoornsingel 1

Toegangskaarten € 10,00
U kunt hier reserveren

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris