Marjan Slob over brein en geest

Filosofe Marjan Slob won met Hersenbeest de Socratesbeker 2017. Daarin laat ze zien wat er mooi en opwindend is aan hersenwetenschap. Ze belicht ook waar die wetenschap stuit op de grenzen van haar kunnen. Naast de beperkingen van de hersenwetenschap plaatst ze de effectiviteit van de geesteswetenschap. Ze pleit voor wijze wetenschap, een kruisbestuiving tussen disciplines. Een eenzijdig natuurwetenschappelijke manier van denken kan en zál leiden tot een technocratische samenleving waarin statistische normaliteit de toon zet en ‘meten' wordt verward met ‘objectiviteit'.
In dit speelse en verkennende essay gebruikt Slob zowel fictie als non-fictie om te komen tot antwoorden op grote vragen als: wat is een mens, wat kan je over jezelf weten (en hoe), wat is bewustzijn, waarin schuilt je vrijheid?

Marjan Slob (1964) is essayist, filosoof en columnist voor de Volkskrant. Eerder schreef zij de boeken Foute fantasieën, Een ander ik, Angstaanjagend en groots en Mensenrechten in beweging. Ze werkt als zelfstandige voor denktanks en ministeries, en diept voor hen maatschappelijke vraagstukken uit. Of ze nu schrijft, recenseert of modereert, ze wil altijd weten wat er gebeurt als wetenschappelijke kennis tot leven komt.

Bekijk hier een interview door Colet van der Ven in het IKON-programma De Nachtzoen.

Van Someren op woensdag
4 april 2018
20.00-21.30 uur
Locatie: Coehoornsingel 1

Toegangskaarten € 10,00

Reserveren is mogelijk, mits de kaarten binnen twee weken na reservering worden afgehaald.

 

 

  

  

Foto © Bettina Zevenbergen

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris