Kookboek van de Maand

 

De auteur van dit boek was de eigenaar van de destijds eerste Spaanse traiteur in Amsterdam: 'La Divina'

Van Galicië hadden we wel eens gehoord. Maar dat dit één van de dichtsbevolkte gebieden van Spanje is wisten we niet. Een groot gedeelte van de beroepsbevolking uit dit Noordwestelijke gedeelte van Spanje werkt in de visserij. De vissersboten uit Galicië bevissen de hele Atlantische oceaan. Ook de kweek van mosselen en andere schelpdieren is een belangrijke bron van inkomsten in dit deel van Spanje. Het Kookboek van de Maand April ‘Mijn keuken van Galicië’ laat je kennismaken met deze relatief onbekende zilte keuken en de daarbij behorende eetcultuur.

Auteur Isabel Meniño werkte als culinair stylist en art director voor culinaire magazines en dat is duidelijk terug te zien in het boek. Er staan prachtige natuurfoto’s van Galicië in maar ook fantastisch mooie foto’s van de gerechten die zij in samenwerking met fotograaf Danny de Jong maakte. Kunstwerken bijna. Heel anders dan anders. Isabel, heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en is tevens bedenker en initiatiefnemer van MOOF, Museum Of Our Food, het eerste museum met international allure over onze eetcultuur.

Manolo, de vader van Isabel kwam in de vroege jaren 60 naar Nederland. Van hem leerde zij de traditionele familierecepten bereiden. Isabel geeft er haar eigen wending aan en maakt de klassieke gerechten eenvoudig klaar. Allerlei soorten verse vis als octopus, stokvis, krab en kokkels -karakteristiek voor de Galicische keuken- maar ook taarten en broodrecepten staan in het boek. Iedereen die een beetje moeite doet kan de ingrediënten gemakkelijk op de markt of in de viswinkel kopen.

In 1992 opende Isabel ‘La Divina’ (de goddelijke) genoemd naar haar grootmoeder Divina. Het was destijds de eerste Spaanse traiteur in Amsterdam en naast de tortilla española was de empanada de atún y pimiento al vanaf de eerste dag het populairste lunchgerecht. Het winkeltje lag tussen de Albert Cuypmarkt, waar zij ’s ochtends vroeg inkopen deed, en het Rijksmuseum, waar zij haar vrije middagen doorbracht en schetsen maakte.

Recept: Empanada met tonijn en paprika

Empanada De Atun Y Pimiento (pg . 59)

In 1992 opende ik ‘La Divina’ − ‘De goddelijke’ − genoemd naar mijn grootmoeder Divina. Het was destijds de eerste Spaanse traiteur in Amsterdam en naast de tortilla española was de empanada de atún y pimiento al vanaf de eerste dag het populairste lunchgerecht. Mijn winkeltje lag tussen de Albert Cuypmarkt, waar ik ’s ochtends vroeg inkopen deed, en het Rijksmuseum, waar ik mijn vrije middagen doorbracht en schetsen maakte.

 

500 g tarwebloem
1 zakje instantgist
300 ml handwarm water
snuf zeezout
2 eetl. olijfolie

Vulling
2 rode of groene paprika’s
4 eetl. olijfolie
2 grote uien, in ringen
zeezout en peper uit de molen
400 g tonijn op olie, uitgelekt
1 ei, losgeklopt

Vermeng de bloem en gist met elkaar in een grote mengkom en giet het water er geleidelijk bij. Roer eerst met een houten lepel en kneed daarna verder met de hand. Voeg ook een flinke snuf zout en de olijfolie toe. Bestrooi een werkblad met wat bloem en kneed het deeg minimaal 5 min. tot het soepel en glad is. Laat het afgedekt op een tochtvrije plek een uur rijzen.

 

Leg de paprika’s op de brandende gaspitten van je gasfornuis. (Of snijd ze door en leg ze met hun vel naar boven onder de grill.) Laat de schil rondom zwart blakeren. Keer met een tang zodat alle kanten even donker worden. Doe de paprika’s in een afgesloten pan of zak en laat ze 10 min. liggen. Verwarm de helft van de olie op laag vuur en fruit de uiringen in een paar minuten lekker zacht en een beetje kleverig. Bestrooi ze met wat zeezout en peper en laat ze afkoelen. Wrijf met de vingers de verbrande schil van de paprika’s af, spoel eventueel af en snijd ze in repen.  Verwarm de oven op 180 °C. Kneed het deeg nog een keer door en verdeel het in twee gelijke stukken. Vet een grote bakplaat in met olie. Bestrooi het werkblad met bloem, rol het eerste stuk deeg uit tot een grote ronde of vierkante lap van ongeveer 4 mm dik en leg deze op de bakplaat.  Verdeel eerst de uien en paprika over het deeg en daarna de tonijn. Rol het andere stuk deeg uit tot eenzelfde lap. Drapeer deze voorzichtig en niet te strak over de vulling en duw de randen van de bodem en het deksel rondom samen. Bestrijk het deksel en de randen met het ei en versier eventueel met overgebleven stukjes deeg. Bak de empanada in 30 à 40 min. goudbruin onder in de oven, zodat de bodem lekker knapperig wordt.    

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Populaire kookboeken

Bekijk alle boeken
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Feest! | 24kitchen | 9789400508170 € 24,99
Kost voor kerels |  | 9781472374738 € 6,99
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
LIBRISBLZ2 : libris