Hilversum in gesprek

HILVERSUM - Binnen twee dagen was de eerste editie van Hilversum in Gesprek stijf uitverkocht. Een dikke honderd mensen luisterden dinsdag naar hersenonderzoeker Dick Swaab die door Cisca Dresselhuys aan de tand werd gevoeld. Met dit nieuwe initiatief willen Filmtheater Hilversum, Boekhandel Voorhoeve en een aantal inwoners vooral het debat aanwakkeren in Hilversum.

Dat doen zij door iedere maand een interessante gast uit te nodigen. Deze persoon moet tot de verbeelding spreken en het onderwerp moet maatschappelijk gezien een grote relevantie hebben. Dinsdag 17 januari was de aftrap van Hilversum in Gesprek.

(bron: hilversumsnieuws.nl 20-01-2017)

 

Hilversum in gesprek, de historie 

 

17 januari:

Het is zover, de kick-off van Hilversum in Gesprek. De eerste gast is hersenonderzoeker en professor DIck Swaab, naar aanleiding van zin nieuwe boek Het creatieve brein. De zaal is uitverkocht en iedereen kijkt uit naar het gesprek tussen Cisca Dresselhuys en Dick Swaab. De zaal vult het gesprek aan met vragen over de ziel en de vrije wil. Na het interview boekverkoop en signeren. De avond wordt afgesloten met de film Black Swann.

 

21 februari:

Een avond met Jolande Withuis, de auteur van het boek Juliana. De zaal vol met mensen die aan haar lippen hingen. Een plezierig gesprek van een bescheiden maar zelfverzekerde Jolande Withuis met Cisca Dresselhuys. Withuis houdt zich verre van roddel en achterklap en doet niet aan speculaties over de karakters van Juliana en Bernhard. Alleen zaken die zij zeker weet en kan bewijzen, beantwoordt zij. Ook burgemeester Broertjes, die de laatste interviews met prins Bernhard gedaan had, werd in het gesprek meegenomen en zorgde voor extra verdieping. Een uitverkocht huis met aan het eind de mooie en ontroerende keuzefilm A Royal Affair.

 

21 maart:

Vanavond is Herman Koch de gast van Cisca Dresselhuys bij Hilversum in Gesprek. De aanleiding is natuurlijk de Boekenweek. Herman Koch is de auteur van het Boekenweekgeschenk. In gesprek met Cisca vertelt hij over komische toestanden bij het verkleden tot conducteur (voor het promotiemateriaal voor de Boekenweek) en alle toestanden die bij de Boekenweek komen kijken. Hij vertelde het zo heerlijk onderkoeld dat je de Jiskefetstem weer even boven hoorde drijven. Nieuwtje is dat er weer een nieuw boek aan komt, dit jaar nog! De keuzefilm van Herman Koch was Hell or high water.

 

25 april:

Gloria Wekker is de gast. We kennen Gloria van haar boek White innocence. Zij wordt geïnterviewd door Arjo Klamer, wethouder in Hilversum en hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit. Gloria Wekker is bekend door haar werk over racisme en gender. Vanavond heeft zij het over de tegenstelling in Nederland. Wij pretenderen een tolerante natie te zijn en ontkennen rassendiscriminatie en koloniaal geweld, terwijl deze begrippen aan de orde van de dag zijn. Niet in de laatste plaats door de cultuur waarin we opgroeien. Nederlanders zijn zich dat niet bewust en zijn zich eveneens niet bewust hoe confronterend dat is voor niet-blanke mensen. De keuzefilm is Hidden figures, over drie Afro-Amerikaanse vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het Apollo-project van de Amerikanen. Het boek White innocence komt eind 2017 in Nederlandse vertaling.

 

16 mei:

Sonja Barend is te gast. Zij gaat met Cisca in gesprek over haar boek Je ziet mij nooit meer terug. Het is een mooie avond, een uitverkocht huis en een geweldig interview. Sonja laat duidelijk voelen hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan. Het voorbeeld dat zij aanhaalt betreft haar moeder die haar nooit verteld heeft wat er werkelijk gebeurd is toen haar vader weggevoerd werd in de oorlog. De zaal is stil als zij zegt: "blijf in gesprek". Iedereen is in gedachten en laat de woorden tot zich doordringen. Na het gesprek boekverkoop en signeren. De keuzefilm is Ida.

 

14 juni:

De gast van vanavond is de Denker des Vaderlands, professor René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aanleiding hiervoor is het verschijnen van zijn boek Dwalen in het Antropoceen, over het tijdperk van de mens. Een belangrijk boek! Cisca gaat in gesprek met hem. Over dat het onderwijs een fabriek aan het worden is waar de leerling of student heengetrokken wordt om mee te gaan in het economisch proces. Over uitsterven, met name door de verkeerde signalen. René heeft op zijn onderarmen een Tasmaanse tijger staan. Deze diersoort raakte in Tasmanië uitgestorven doordat er een schaap doodgebeten was. Men nam aan dat dit gebeurd door toedoen van de Tasmaanse tijger. Koningin Victoria loofde een bedrag uit voor iedere Tasmaanse tijger die dood aangeleverd werd, wat leidde tot de uitsterving van dit dier. De avond zat vol met dit soort verhalen. Stof tot nadenken! Daarna signeren en de keuzefilm Leviathan. Een film met method acting, mooie natuur en vooral veel, heel veel wodka!

 

Nieuw seizoen Hilversum in Gesprek

Dinsdag 19 september was Hilversum in Gesprek terug van de zomerstop met als gast psycholoog, hoogleraar en auteur Douwe Draaisma.

Douwe Draaisma is een Nederlandse hoogleraar psychologie in Groningen, gespecialiseerd in de tijd, het geheugen en (onbetrouwbare) herinneringen. Hij schreef een aantal succesvolle boeken, zoals Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, De heimweefabriek, Vergeetboek en Als mijn geheugen me niet bedriegt.

Maandag 23 oktober was Hilversum in Gesprek met Andrea Maier.

Prof. dr. Andrea Maier is internist en hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne. Zij bestudeert het verouderende lichaam en zoekt naar behandelingen tegen veroudering, die zij eigenlijk als een ziekte beschouwt. In haar boek Eeuwig houdbaar - De ongekende toekomst van ons lichaam nam Andrea Maier ons mee in de wereld van de veroudering. Zij beschreef de oorzaken ervan, de stand van de ouderengeneeskunde en wees de weg in de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. Ze maakte haarfijn duidelijk wat we zèlf kunnen doen om de statistiek te ontstijgen en straks 120 jaar te worden of nog veel ouder. Andrea Maier werd geïnterviewd door journaliste Cisca Dresselhuys.

Dinsdag 21 november was Hilversum in Gesprek met... Murat Isik

Murat Isik is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Isik studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. In 2012 kwam zijn eerste roman uit; Verloren grond, waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs kreeg. Verloren grond vertelt de familiegeschiedenis van zijn ouders in Oost-Turkije. In 2017 kwam zijn tweede, uiterst succesvolle roman Wees onzichtbaar uit. Dit warme en ontroerende familieverhaal speelt zich af in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer, waar Isik is opgegroeid.

 

Woensdag 13 december was Hilversum in Gesprek met... Ben Feringa

Prof. dr. Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951) is scheikundige en het een na oudste kind uit een Drents katholiek boerengezin met tien kinderen. Hij studeerde aan de universiteit van Groningen, waar hij in 1978 promoveerde onder leiding van Hans Wijnberg. Dat hij Wijnberg als professor heeft gehad noemt hij nog altijd 'de grootste mazzel uit zijn carrière'. Hij werkte enkele jaren bij Shell in Amsterdam. In 1998 werd hij benoemd tot hoogleraar organische chemie in Groningen. Zijn wetenschappelijk werk is erkend met een groot aantal buitenlandse prijzen - waaronder de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016 - en gastdocentschappen.

Dinsdag 23 januari was Hilversum in Gesprek met... Midas Dekkers

Midas Dekkers (Haarlem, 1946) is bioloog en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Hij schreef ruim vijftig kinder- en jeugdboeken. In zijn non-fictiewerk voor volwassenen schrijft hij over alle mogelijke onderwerpen, van poezen, hommels en walrussen tot ontlasting en vergankelijkheid. Vaak is zijn achtergrond als bioloog te herkennen in deze boeken.
In zijn meest recente boek Volledige vergunning pakt hij een heel nieuw onderwerp bij de kop, 'het bruine café'. Niet zo vreemd, omdat hij zelf in zo'n café is geboren en opgegroeid. In dit boek beschrijft hij zijn favoriete café's in Nederland, hun eigenzinnige eigenaren of barkeepers, de kroegtijgers, de mores aan de stamtafel en de geneugten en gevaren van drankgebruik

 

Hilversum in gesprek - agenda

Nieuw seizoen Hilversum in Gesprek

Dinsdag 20 februari is Hilversum in Gesprek met... Harald Merckelbach

Prof. dr. Harald Merckelbach (Valkenburg. 1959) is als rechtspsycholoog verbonden aan de Universiteit van Maastricht, waar hij van 2005 tot 2008 decaan van de faculteit psychologie was. Hij studeerde psychologie aan de universiteit van Utrecht. In het verleden trad hij regelmatig op als getuige-deskundige in strafzaken. Ook was hij lid van de Commissie Deetman, die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk.

In zijn meest recente boek Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is beschrijft hij hoe wij tegenwoordig via Twitter en Facebook de hele dag andere mensen de maat nemen. Dat kan een band scheppen, maar we kunnen er ook volledig mee in de fout gaan. Want onze morele intuïtie kan wel eens helemaal verkeerd zijn, waardoor onschuldige burgers soms een misdaad in de schoenen geschoven krijgen en misdadigers er volgens ons juist heel sympathiek en betrouwbaar uitzien. 

Harald Merckelbach wordt geïnterviewd door journaliste Cisca Dresselhuys.

De keuzefilm van Harald Merckelbach - die we aansluitend om 21:00 uur vertonen - is Het diner

Programma 20 februarii:

19:30 uur: Gesprek met Harald Merckelbach o.l.v. Cisca Dresselhuys

20:30 - 21:00 uur: Pauze en mogelijkheid tot het laten signeren van boeken

21:00 uur: Keuzefilm van Harald Merckelbach

Kaartjes voor deze avond koopt of reserveert u bij het Filmtheater.

 

Noteert u alvast de volgende data voor Hilversum in Gesprek:

 

 

6 maart - Franca Treur

20 maart - Pieter Broertjes

17 april - Ewald Engelen

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris