Libris Literatuur Prijs

De tolk van Java van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs 2017

266px -Alfred _Birney ,_Dutch _writer8-5-2017 Tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam is bekend gemaakt wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven. Dit jaar gaat de prijs naar De tolk van Java van Alfred Birney.

Uit het juryrapport: In zijn roman De tolk van Java rekent Alfred Birney af met talloze mythen over ons koloniale verleden en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. Enerzijds doet hij dat aan de hand van de herinneringen van een getraumatiseerde KNIL-militair in de Bersiap, de gewelddadige periode in Nederlands-Indië die begon na de capitulatie van de Japanners in 1945 en eindigde met de politionele acties van 1947 en 1949. Deze bloedige, wrede tijd wekt de schrijver op een originele en bovenal volstrekt geloofwaardige manier tot leven.

Het hele juryrapport: Alfred Birney, De tolk van Java – uitgeverij De Geus

De tolk van Java

Alfred Birney

€ 19,99

Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt. Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Juryvoorzitter Janine van den Ende heeft de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2017 bekend gemaakt

20-03-2017 Nog 6 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2017, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. Op 8 mei 2017 zal zij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven. De jury, onder leiding van Janine van den Ende (medeoprichter en bestuurslid VandenEnde Foundation), koos de volgende zes nominaties:

Walter van den Berg, Schuld – uitgeverij Das Mag
Alfred Birney, De tolk van Java – uitgeverij De Geus
Arnon Grunberg, Moedervlekken – uitgeverij Lebowski
Jeroen Olyslaegers, Wil – uitgeverij De Bezige Bij
Marja Pruis, Zachte riten – uitgeverij Prometheus
Lize Spit, Het smelt – uitgeverij Das Mag

Elke week een ebook van de shortlist Libris Literatuur Prijs in prijs verlaagd naar 4,99

8 Mei as. wordt de Libris Literatuur Prijs 2017 uitgereikt. In aanloop naar de uitreiking bieden we wekelijks 1 van de laatste 6 kanshebbers als ebook aan voor slechts € 4,99!

Kijk in dit schema wanneer welke titel meedoet aan de actie.

Van 5 mei t/m 12 mei voor € 4,99

Moedervlekken

Arnon Grunberg

€ 7,99

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: zijn specialiteit is suicide-preventie, hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, lopen het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.Moedervlekken is een genadeloos eerlijke roman over de liefde van een zoon voor zijn moeder en vader, en vice versa. Een boek over twee mensen die niet kunnen leven - en niet dood kunnen gaan - zonder elkaar. Het markeert een nieuwe fase in Arnon Grunberg's veelomvattende schrijverschap: zorg en liefde sluiten elkaar niet langer uit. Ondanks verlies en pijn blijkt het mogelijk liefde voor het leven te voelen. 

Over de Libris Literatuur Prijs

Llp LogoDe Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisliteratuurprijs.nl

Data 2017

Bekendmaking longlist: 6 februari

Bekendmaking shortlist: 20 maart

Bekendmaking winnaar: 8 mei

De jury in 2017

Janine van den Ende, medeoprichter en bestuurslid VandenEnde Foundation, wordt voorzitter van de nieuwe jury van de Libris Literatuur Prijs. Op 8 mei 2017 zal zij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman uit 2016 heeft geschreven.

De jury bestaat verder uit:

Kees 't Hart, schrijver en literair criticus voor de Groene Amsterdammer;

Michel Krielaars, chef boeken NRC Handelsblad en schrijver;

Anna Luyten, publicist, interviewer en gastprofessor School of Arts Gent;

Marrigje Paijmans, letterkundige en filosoof aan de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit.

Llp -archief