Kookboek van de Maand

 

Een smakelijke aanvulling op het authentieke hamburger repertoir.

De Zweedse auteur van Groene burgers, Martin Nordin is werkzaam als senior art director voor de communicatie afdeling van Ikea. Naast en na zijn werk experimenteert hij bij voorkeur met het maken, bedenken en eten van groene burgers. Eigenlijk veel leuker dan de klassieke hamburgers, vindt hij, want er valt veel meer te combineren. Nordin is dan ook voorstander van minder dierlijke producten omdat iedereen die om het milieu geeft minder vlees zou moeten eten. En dat is zo prettig aan dit boek: het is verrijking, een smakelijke aanvulling en geeft variatie op  het authentieke hamburger repertoir.

Het boek start met uitleg over een basis constructie van een burger. Martin speelt graag met texturen en smaken en geeft zijn visie op de ideale burger, de sla plus groente, het brood, de saus en de verse kruiden. Vervolgens adviseert hij welk kookgerei je beslist nodig hebt bij het koken: een bakring (voor de ronde burgers), een pannenlikker en een pincet om maar iets te noemen. Achterin het boek geeft Martin een lijstje van onmisbare ingrediënten onder het kopje ‘goed om in huis te hebben’.

Na deze inleiding gaat het boek verder met waar het echt om draait: de burgers. Je krijgt, keurig genummerd, 31 verschillende recepten voor groene burgers. Hier blijkt duidelijk dat Martin smaak heeft, zowel letterlijk als figuurlijk. De burgers zien er heerlijk uit, de styling is prachtig evenals de fotografie. Er staan geen bereidingstijden bij de recepten, die in 10 tot 12 stappen uitgelegd worden. De combinaties variëren van een gedraaide burger van courgette, zoete aardappel en chipotlemayonaise tot een burger met in bier gemarineerde aubergine met in miso gebakken wortel en gefrituurde salie.

In het register zijn de burgers per hoofdbestanddeel ingedeeld: bijvoorbeeld met als basis groente, kaas, aardapellen of paddenstoelen. Prima en overzichtelijk.

Je vindt in het boek ook 4 recepten voor hamburgerbroodjes. Een belangrijk bestanddeel voor een goede burger. Eén variant maak je met actievekoolpoeder met als resultaat een pikzwart brood dat er spectaculair uitziet. Behalve dat je de show steelt met deze chique broodjes schijnt koolpoeder ook goed voor de keel te zijn.

De bijgerechten zijn voor Nordin essentieel en hij deelt onder andere zijn koolsalades, geblakerde mais maar ook zijn gefrituurde favorieten. Een apart hoofdstuk is er voor de pickles, sauzen en toppings. Over ingemaakte radijsjes schrijft de auteur: “Ze ruiken misschien wat funky maar ze smaken des te beter!”.

Voor iedereen die in plaats van of naast een klassieke beefburger ook een groene burger wil maken kan met dit boek zo aan de slag. Veel gerechten zijn zo lekker en zien er zo mooi uit dat je de recepten voor broodjes, zoetzure bijgerechten, sauzen en dips ook prima bij andere maaltijden kunt bereiden. Martin Nordin hoopt dat je met dit boek verschillende burgers gaat uitproberen en combineren om zo je eigen favoriete recept te ontdekken. Dat gaat met dit boek zeker lukken!

Doperwtenburger met knoflookroomkaas en chips van koningsoesterzwam

Nodig voor 6 burgers:

200 g in de oven gebakken uien, zie blz. 132
30 g verse munt + enkele blaadjes voor de garnering
15 g verse lavas
2-3 eieren
80 g panko (Japans broodkruim)
800 g groene erwten (gekookt en afgekoeld, of ontdooid)
4 teentjes knoflook
4 lente-uitjes
raap- of arachideolie, om in te bakken

Voor de knoflookroomkaas:
120 g roomkaas
2 el fijngehakte knoflook
zout en roze peper

Voor de chips van koningsoesterzwam:
2-3 koningsoesterzwammen
arachide- of frituurolie
zout

Voor erbij:
6 hamburgerbroodjes
boter
gemalen roze peper

Bereiding:

  1. Bereid de gebakken uien volgens het recept op blz. 132.
  2. Doe de gebakken uien, de munt en lavas in een keukenmachine en meng alles goed. Voeg de eieren en panko toe en meng nog een keer. Voeg tot slot de erwten toe en zet de machine enkele seconden op de pulseerstand, tot de erwten iets openbarsten.
  3. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en meng beide door het erwtenmengsel.
  4. Maak van het mengsel met de hand zes ronde burgers, of gebruik een bakring (zie blz. 10). Leg de burgers op een schaal en dek die af met plasticfolie. Zet ze minstens een uur in de koelkast, maar liefst langer, zodat ze bij het bakken niet uit elkaar vallen.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Meng de roomkaas in een kom met de knoflook. Breng op smaak met zout en roze peper.
  7. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Verhit in een hoge pan een flinke hoeveelheid frituurolie tot ongeveer 180 °C. Doe de plakjes paddenstoel erin en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Beweeg ze af en toe met een schuimspaan. Haal de paddenstoelenchips eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze aan beide kanten met zout.
  8. Verhit enkele eetlepels olie in een koekenpan. Bak de burgers op matig vuur een paar minuten aan elke kant, tot ze verkleuren. Leg ze in een ovenschaal en bak ze in de oven nog 5-10 minuten.
  9. Bestrijk de broodjes met een beetje boter en bak ze kort in de koekenpan op de beboterde zijde of gril ze in de oven.
  10. Leg op elk broodje een burger en schep er een flinke dot knoflookroomkaas op. Leg er een paar paddenstoelenchips op en maak af met muntblad en een beetje roze peper.
KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken