Kookboek van de Maand

 

Het pindakaas kookboek

Van jongs af aan waren we bekend met Calvé’s petje pitamientje en zijn ‘Ik vind het gewoon lekker’ en de schattige schaatsende Evert van Benthem die op de brug een lekkere boterham met pindakaas at, met als reclameboodschap ‘Wie is er niet groot mee geworden?’. Jaren was Calvé marktleider. De Amerikaanse variant Skippy probeerden we ook wel eens omdat het weer eens wat anders was en van ver kwam. Maar tijden veranderen en gelukkig zagen verschillende Nederlandse ondernemers kansen voor meer smeuïge pindakaassoorten. Zo bestaat er sinds kort een heuse pindakaaswinkel, met de geestige slogan ‘In geval van noot’. Hier maken ze de heerlijkste pindakazen zelf, op ambachtelijke wijze. Dat we al deze verschillende soorten niet exclusief op een boterham hoeven te smeren lezen we in het Kookboek van de Maand Mei: Het pindakaas kookboek.

Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis is geen onbekende. Met haar eenmans zaakje won zij meerdere boekenprijzen en vormgeving awards. Als vormgeefster steekt zij haar nek uit en geeft zij het ene na het andere prachtige boek uit. Samen met fotografe Saskia Lelieveld maakte zij dit pindakaas kookboek. De foto’s zijn helder, de vormgeving strak en modern en de recepten heel aantrekkelijk gepresenteerd. Door het hele boek zijn her en der pinda-gebbetjes te vinden en er is gespeeld met bijzondere papiersoorten in verschillende maten. Wat een juweeltje!

Dat we niet hele potten pindakaas kunnen eten begrijpen we ook wel. Maar de nieuwe pindakazen zijn zo lekker dat het fijn is dat je aan de hand van dit boek af en toe en met mate kunt zondigen. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, koek & zo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes. Je krijgt zelfs het geheim van de smid voorgeschoteld: het basisrecept voor pindakaas. Zodoende kun je ook je eigen varianties maken. Met iedere pot die voor handen is maak je bijvoorbeeld de plaatkoek met zoute stengels. Een aanrader van fotografe Saskia: “Omdat het resultaat er zo prachtig uitziet!”. Je krijgt veel persoonlijke tips, een paar simpele ideëen voor een ordinaire boterham met pindakaas maar ook ingewikkelder recepten als babka (brioche brood) geinspireerd op een recept van Ottolenghi. De recepten zijn allemaal heel maakbaar met niet teveel of ingewikkelde ingrediënten of eindeloze bereidingstijden.

Recept: Plaatkoek met zoute stengels

Plaatkoek -met -zoute -stengels -(pag -71)

Het heeft wat van een  Snickers, maar ook  wel van een  Twix. Ach, wat maakt het uit.  Het is crunchy en lekker. En er zitten zoute stengels in. Hoera! 

Voor ongeveer 30 stukjes

250 gram pindakoeken, uit de winkel of zelfgemaakt
300  gram pindakaas met stukjes
150 gram zoute stengels + wat extra voor de bovenkant
1 blikje  gecondenseerde melk
300  gram pure chocolade, in stukjes

 

Doe de pindakoeken in een keukenmachine en maal ze fijn, samen met de pindakaas en zoute stengels. Voeg de gecondenseerde melk toe en laat de keukenmachine nog even draaien.

Vet een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verspreid het koekmengsel over de bodem en druk het goed aan.

Smelt de chocolade au bain-marie en giet de gesmolten chocolade over de koek- bodem in de bakvorm. Versier de koek met zoute stengels en zet de koek ten minste 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Haal de koek 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en snijd in kleine vierkantjes.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Populaire kookboeken

Bekijk alle boeken
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Feest! | 24kitchen | 9789400508170 € 24,99
Kost voor kerels |  | 9781472374738 € 6,99
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95